Economia

treball

Estudi

Feines més precàries

estudi UGT avisa que un 36% dels contractes temporals firmats al llarg del primer semestre han durat menys d'un mes

El sindicat denuncia que l'economia deriva cap als serveis mal pagats en detriment de la indústria

Hi ha un gran abisme entre la interpretació que diversos sectors oficials i patronals volen donar a les xifres del mercat de treball i la lectura acurada de les dades que en fan els representants sindicals. S'està creant ocupació, però no tan sols amb massa lentitud sinó d'una qualitat molt baixa i amb unes condicions precàries per als treballadors. Una prova d'aquesta evolució és el fet que, en el primer semestre d'aquest any, més d'un terç (un 36,2%) dels contractes que s'han firmat tenien una durada inferior a un mes i més de la meitat, un 55,7%, han acabat abans dels tres mesos.

Segons un estudi presentat ahir pel sindicat UGT, amb el títol Ombres de la recuperació de l'ocupació i la contractació a Catalunya, la temporalitat i la precarietat, així com la desindustrialització de facto de l'economia, estan enterbolint la presumpta represa del creixement després de la crisi.

A parer del secretari general de polítiques sectorials d'UGT, José Antonio Pasadas, que va presentar l'estudi, la contractació indefinida a Catalunya està passant a ser un model “residual”: si aquests contractes suposaven un 18% del total de la contractació durant els primers sis mesos del 2007, actualment només se'n signen un 13,2%.

Tot plegat concorda amb les últimes dades de l'informe de rotació presentat pel Departament de Treball de la Generalitat. Allà s'exposa que el 42,3% dels treballadors contractats a Catalunya han firmat com a mínim dos contractes de treball en l'últim any. El fenomen té una especial incidència en el col·lectiu de 22 a 44 anys i els universitaris de primer cicle.

Pasadas va remarcar també el fet que l'economia catalana tendeix de manera preocupant a centrar-se en el sector serveis, ja que, en els primers sis mesos de l'exercici en curs, 8 de cada 10 nous llocs de treball han anat a parar a aquest tipus d'activitats. “Aquesta terciarització –va indicar Pasadas– va en detriment de l'economia”, ja que el sector serveis també s'està associant cada cop més a la precarietat laboral.

Nova fesomia

En xifres crues, només els serveis han “sortit de la crisi”, comparant-los amb els nivells d'ocupació del 2007. Per contra, la resta de sectors presenten valors negatius. La indústria, que en aquell moment suposava un 20% del total dels llocs de treball, amb gairebé 554.000 afiliacions a la Seguretat Social, actualment només en representa un 16% (414.740 afiliacions).

A UGT l'amoïna molt especialment que la deriva cap al sector terciari de l'economia du associat un impacte directe en els salaris. Segons l'informe d'UGT, en els serveis el sou mitjà és de 23.056 euros, significativament per sota dels 28.897 euros que es paguen de mitjana en la indústria. El salari mitjà de tots els sectors són 24.253 euros. Emmascarar feines industrials amb una pàtina de serveis significa, segons Pasadas, que “cada vegada hi ha més treballadors que cobren per sota del sou mitjà”.

El secretari general de política sectorial del sindicat va exemplificar el deteriorament del panorama amb un parell de factors més que estan canviant la fesomia del mercat de treball. D'una banda, el fet que els nombre de llocs de treball generats per ETT creixen un 10% en l'últim any. Aquesta es troba entre les cinc activitats amb més afiliacions del primer semestre i representa “un pas més en la temporalitat”. El portaveu sindical també va lamentar la proliferació de les anomenades empreses multiserveis, que, emparades per la reforma laboral, que permet d'aplicació dels convenis d'empresa per sobre dels sectorials, estan englobant sota un mateix paraigua activitats que es podrien adscriure a d'altres i, consegüentment, serien susceptibles d'acollir-se a convenis més favorables i sous més alts. “La pèrdua salarial pot arribar a ser d'un 30% o un 50%.”

50
per cent
menys pot cobrar un empleat d'un grup multiserveis respecte a la indústria.
13,2
per cent representen sobre el total els contractes indefinits. El 2007 n'eren el 18%.

Evitar els “falsos autònoms”

A més de la derogació de la reforma laboral i altres polítiques concretes com ara les ajudes finalistes per a la millora de la competitivitat, UGT reclama una atenció especial per evitar un altre factor d'inseguretat i inestabilitat del mercat laboral. Es tracta d'una regulació “més exhaustiva” de la relació entre el treballador autònom i les empreses per tal d'evitar la generalització dels anomenats “falsos autònoms” o treballadors han d'establir-se per compte propi tot i facturar a una sola empresa, que els obliga a canviar d'estatus si volen mantenir la feina. Segons UGT, un 30% dels falsos autònoms haurien de ser assalariats. Pasadas també va recordar que un 20% dels autònoms abandonen l'activitat abans de tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia