Esports

Montgat tindrà una llacuna artificial per practicar surf

El projecte representarà una inversió de 10 milions d'euros i s'instal·larà en uns terrenys propietat d'una fundació adscrita a la UB

Preveu obrir la primavera del 2018 i ocuparà cinquanta persones

Montgat tindrà garantides les onades durant tot l'any amb la construcció d'una llacuna artificial de 15.000 m² que podran fer servir els practicants del surf, un esport que serà disciplina olímpica per primer cop en els Jocs de Tòquio del 2020. El projecte Wavegarden Barcelona-Montgat, que es va presentar ahir al municipi, l'impulsa l'empresa privada catalana Wavegarden BCN SL, que és propietària en exclusiva per Catalunya dels drets i la tecnologia desenvolupada per l'empresa d'enginyeria basca Wavegarden SL, líder mundial en el sector de les onades artificials dinàmiques. La instal·lació de Montgat serà la primera de l'Estat que faci servir aquesta tecnologia. A hores d'ara només n'hi ha dues més al món, una és a l'àrea de Snowdonia (Gal·les) i l'altra, a Texas (EUA).

La llacuna es construirà en uns terrenys del Pla de Montgat propietat de la fundació Montcelimar, adscrita a la Universitat de Barcelona (UB), amb qui els impulsors del projecte han arribat a un acord de lloguer per quaranta anys. El director de Wavegarden BCN SL, Felip Verger, explica que a hores d'ara s'han iniciat els tràmits per aconseguir les llicències d'obres i activitats que els ha d'atorgar l'Ajuntament de Montgat. “Treballem amb l'objectiu de tenir les instal·lacions a punt la primavera del 2018”, assegura Verger, que hi afegeix que la inversió prevista és de 10 milions d'euros i que, un cop acabat, donarà feina a una cinquantena de persones.

L'equipament, que ocuparà una superfície de 48.500 m², tindrà una capacitat de 108 surfistes per hora i oferirà serveis d'escola de surf, botiga, lloguer de material, cafeteria, restaurant i una sala polivalent. Serà un espai per a la pràctica esportiva i el lleure, i està previst que s'hi facin competicions de surf i esdeveniments corporatius. La zona serà de lliure accés i només s'haurà de pagar per fer servir la llacuna, destinada exclusivament a la pràctica del surf. “No serà un parc aquàtic, l'objectiu és la pràctica o l'aprenentatge del surf”, destaca el director de l'empresa. La tecnologia desenvolupada per Wavegarden està pensada i adaptada per a surfistes de tots els nivells. El fet de tractar-se d'un entorn sense roques ni corrents el fa ideal per a la iniciació al surf, així com l'aprenentatge i la tecnificació, i estarà adaptat per a la pràctica del surf de les persones amb discapacitat. Per fer servir la llacuna hi haurà forfets d'una hora i, segons han avançat els impulsors del projecte, està previst oferir descomptes als veïns de Montgat i a totes les persones que tinguin el carnet de la UB.

Felip Verger destaca també que es tracta d'una instal·lació amb una obra civil molt reduïda i integrada a l'entorn, un consum d'energia mínim i un impacte visual i auditiu gairebé inapreciable. “L'únic soroll que se sentirà serà el de les onades en desfer-se”, assegura.

LA XIFRA

48.500
Metres quadrats
ocuparà la instal·lació del Wavegarden Barcelona-Montgat, que es farà al Pla de Montgat

Territori de surfistes

Les platges del sud del Maresme, i en especial les de Montgat, són molt freqüentades per surfistes per la seva orientació, les bones comunicacions i la seva situació geogràfica. De fet, l'Associació Catalana de Surf, primera que unia els practicants de Catalunya en absència d'una federació catalana, va néixer i va tenir la seu a Montgat, lloc d'on va sortir la primera escola de surf de Catalunya, a mitjan dècada passada. Es calcula que actualment hi ha més de quatre mil surfistes a tot Catalunya, la majoria concentrats a l'àrea metropolitana de Barcelona, que veuen restringida la pràctica d'aquest esport a un centenar de dies a l'any concentrats a la tardor, l'hivern i la primavera, quan hi ha les onades adequades per poder fer surf en aquesta banda de la Mediterrània.

Montgat té també una instal·lació destinada als aficionats als esports aquàtics de forma lúdica, el Wakepark Malamar, a primera línia de mar, que l'estiu passat va estar a punt de desaparèixer però va remuntar i va reobrir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia