Esports

L'herència d'Ibrahimovic

El modest club en què es va formar el futbolista suec somia fer-se gran gràcies als diners i a l'ajuda que li ha arribat a través de l'actual davanter centre del Barça

Al mig d'una illa de cases del barri marginal de Rosengard, a Malmö, s'alça una imponent pista de futbol indoor. Enmig d'un veïnat força brut i descuidat, amb edificis impersonals, la pista de futbol és un oasi per als nois del veïnat, gairebé tots de pell bruna o cabells foscos. res del prototip de suec ros i de pell clara.

Aquesta és la pista que ha aixecat Zlatan Ibrahimovic, perquè es l'illa de cases on es va criar –vivia al carrer Cronmansväg, número 5, al minúscul cinquè pis–, on s'estava a vegades fins a les tres de la matinada jugant a futbol amb unes porteries improvisades, en jocs que no acabaven fins que un equip marcava 100 gols. Ara, el mateix espai és on s'aixeca l'Zlatan Court, l'espai finançat pel patrocinador del jugador, Nike.

A Rosengard, el 60% de la població és nascuda fora de Suècia. És un barri on la vida no és senzilla i on va criar-se Ibra, que mai ha oblidat les seves arrels. Sempre que pot hi torna o intenta ajudar-hi d'alguna manera, com en la construcció d'aquesta pista de futbol sala. Ibrahimovic, un home orgullós de les seves arrels, d'haver-se criat en un barri on es va fer fort. "N'estic orgullós. Rosengard m'ha fet així, fort, Rosengard ha construït la persona que sóc, i el futbolista", va declarar en el seu moment. Ibra tampoc s'oblida del club en què es va formar, el FBK Balkan.

El BFK Balkan.
Ibrahimovic, sota la mirada dels seus tres germans i les seves tres germanes, va començar a jugar en aquests carrers, on somiava ser com el seu ídol, Ronaldo, fins que va ser reclutat per aquest club, el FBK Balkan, en què s'aplegaven personatges com els seus pares –un bosnià i una croata– i els seus fills. Els nombrosos immigrants iugoslaus del barri, vaja, que havien fundat aquest club. Aquí hi va jugar durant cinc anys. Va entrar com un futbolista més, fort físicament però poc tècnic, i va anar millorant.

Si el primer any fins i tot va ser porter, amb el temps va perfeccionar la tècnica i es va convertir en un davanter temible, gràcies, en part, a la feina del tècnic Hasib Klicic, un professor d'escola que dedicava tot el temps lliure a aquest club. Va ser ell qui va insistir que millorés la tècnica, però també qui intentava controlar el seu fort caràcter, que ja de menut era temible.

Un cop, Klicic el va deixar un dia a la banqueta perquè s'havia discutit amb companys d'equip, i quan el va fer entrar al camp després del descans, quan el Balkan perdia per 0 a 4, va veure com Ibrahimovic feia "vuit o nou gols" per guanyar el partit. Poc després, el Malmö va fitxar el jove talent format al FBK Balkan, però el jugador no va oblidar els seus orígens.

Durant aquests anys, Ibrahimovic ha convençut el seu patrocinador, Nike, perquè doni equipament esportiu al FBK Balkan diversos cops, ajudant un equip modest que de mica en mica creix, en part gràcies al suport d'Ibrahimovic.

"El fet que Ibra es formés aquí hi ha ajudat, ja que moltes famílies del barri ara porten els seus nens a l'equip perquè confien en nosaltres. I no només famílies d'origen balcànic", afirma Ivan Milosevic, un serbi criat a Suècia que treballa en el club i era company d'equip d'Ibra amb tretze anys. "En un club de cinquena divisió, s'agraeix rebre equipament gratuïtament, s'ha d'estalviar molt". Si s'agraeix rebre material, rebre diners encara més.

A final del 2009, el FBK Balkan va aconseguir un regal de Nadal de gran vàlua. 144.000 euros, el percentatge que tenien dret a reclamar del traspàs d'Ibrahimovic de l'Inter al Barça, ja que ells tenien els drets de formació del davanter, que va jugar cinc anys amb la seva samarreta, del 1989 al 1994.

En altres categories, 144.000 euros no és gaire cosa, però quan ets a la quarta divisió sueca, aquesta quantitat val el seu pes en or. Segons la normativa de la FIFA, qualsevol club en què hagi jugat un futbolista dels 12 als 23 anys té dret a una part del 5% de cada traspàs posterior del futbolista. La divisió sobre aquest total del 5% es fa en funció dels anys que hi va jugar, per la qual cosa, el modest FBK Balkan va lluitar fort per aconseguir convèncer el FC Barcelona que tenien dret a aquests diners.

"Vam haver d'enviar vídeos, fotografies, documents i retalls de premsa a la federació sueca, el Barça i la FIFA perquè quedés clar que teníem dret a aquests diners", confessava Sasa Vejzovic, el director esportiu de l'entitat.

El cognom de Vejzovic i el nom del club no enganyen: el FBK Balkan és un club fundat per immigrants balcànics. Un club que ha planificat el seu futur, i gràcies a una economia força sanejada gràcies en part a aquests diners, ara pensa a fer-se gran i confia ser en dos o tres anys a la segona divisió sueca, com diu en el lloc web del club, i com confirma l'amic d'Ibra, Milosevic.

"En aquest barri, on tenim àrabs, serbis, africans, el futbol és molt important, perquè tots som pobres. Si el club creix, serà el millor que pugui passar a Rosengard i la seva gent". El futbol base del club continua produint bons futbolistes com ara Ibrahimovic i Goran Slavkovski, el nou Ibra, un jove fill de macedonis, actualment al Bochum amb 20 anys després de no haver tingut sort amb 17 anys a l'Inter de Milà. I el primer equip somia, per què no, arribar un dia a la primera divisió sueca, aprofitant l'exemple d'Ibrahimovic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.