Futbol internacional

La policia federal suïssa escorcolla la seu de la UEFA

La Fiscalia investiga irregularitats en la venda de drets televisius a l'Equador

Els agents demanen els contractes signats amb l'empresa Cross Trading, que apareixen als ‘papers de Panamà'

La policia federal suïssa ha registrat aquest dimecres la seu UEFA amb una ordre judicial per obtenir els contractes signats entre l'entitat i l'empresa Cross Trading-Teleamazonas relatius a la venda de drets televisius a l'Equador el 2006, que apareixen als anomenats ‘papers de Panamà', i que estarien emmarcats en l'escàndol de corrupció que ja va esquitxar la FIFA.

La pròpia UEFA ha confirmat l'escorcollat dels seus els locals en un comunicat: “Hem rebut la visita de la Policia federal suïssa actuant sota una ordre judicial i exigint veure els contractes entre la UEFA i Cross Trading/Teleamazonas”. L'entitat ha assegurat que “per descomptat” ha proporcionat “tots els documents en el seu poder” i ha garantit que “cooperarà plenament” amb la investigació.

Segons diversos mitjans, el nom de Gianni Infantino, actual president de la FIFA i aleshores secretari general de l'organisme futbolístic europeu, sortiria, com a responsable jurídic, en els contractes signats amb Cross Trading. Aquesta és una de les societats offshore que figuren als papers de Panamà, la filtració de documents secrets sobre l'estructura d'empreses creades a paradisos fiscals.

L'oficina del fiscal general de Suïssa ha explicat en un comunicat que l'actuació ha estat motivada per la “sospita d'una mala gestió criminal” respecte de la venda de drets televisius. “La sospita està basada en el resultat de les investigacions que han sorgit d'altres casos, així com l'anàlisi financer realitzat per la Fiscalia. Les actuals publicacions als mitjans han revelat posteriorment altres elements que han fet possible completar les investigacions de manera decisiva”, assenyala la nota. No obstant això, la Fiscalia puntualitza que “cap persona individual és l'objectiu concret d'aquests procediments”.

Els documents filtrats dels arxius de la consultora del Panamà Mossack Fonseca revelen contractes signats per la UEFA quan Infantino era director jurídic.

En aquests contractes, Infantino va concedir els drets de transmissió de la Lliga de Campions europea a la companyia Cross Trading, una subsidiària de l'empresa Full Play, sospitosa de pràctiques corruptes i vinculada a l'escàndol que sacseja la FIFA des del maig passat.

Quan aquests documents es van fer públics dimarts, Infantino va negar qualsevol irregularitat i va dir “no acceptar” les insinuacions sobre que ell havia comès algun acte il·legal.

La UEFA va justificar que l'exdirectiu no havia negociat els contractes, sinó que simplement els havia firmat perquè era una de les persones amb capacitat per fer-ho.

Algunes de les empreses citades als contractes estan sent investigades també per l'Oficina Federal d'Investigacions (FBI) nord-americana i alguns dels seus dirigents ja van ser detinguts. Quan aquestes detencions es van produir, la UEFA va afirmar que no tenia negocis amb els empresaris implicats, una afirmació que els documents filtrats ara desmenteixen.

El 2006, l'empresa Full Play va revendre els drets de transmissió per tres temporades de la Champions a l'empresa Teleamazones per tres vegades el preu pel quals els havia adquirit.

D'altra banda, els papers de Panamà han revelat que el nom de l'expresident de la UEFA, Michel Platini, figura en comptes en un paradís fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia