Narcís Julià, un remei amb sentiment i energia per al Girona

Narcís Julià afronta amb orgull el repte de dirigir l'equip de la seva vida

Ha refusat una clàusula de renovació automàtica en cas de permanència

Avui dirigirà el primer entrenament i tindrà Jordi Melero com a ajudant

Completarà el cos tècnic amb el preparador físic, «una peça imprescindible»

L'entrenador del Girona diu que és prioritària la recuperació psicològica

Té l'objectiu d'equilibrar el joc de toc amb l'agressivitat sense pilota

L'OFERIMENT DEL CLUB
«Dono les gràcies al Girona per la confiança que em dóna. No podia dir que no. Girona és l'equip dels meus inicis, l'equip de la meva ciutat i l'equip de la meva vida, juntament amb el Saragossa»
«Des del primer moment que vam contactar, les possibilitats d'arribar a un acord eren molt clares. Vaig notar que era la primera opció»
«La meva adaptació serà, entre cometes, immediata. He vist moltes vegades l'equip, com han anat el seu rendiment, com funciona i el que es pot treballar per millorar. Possiblement també hagi estat un punt a favor meu»
UN REPTE NOU
«Feia temps que no treballava amb Víctor Fernández i aquest estiu he fet un pensament una mica individual per obrir nous camins. Sense perspectives de treball immediat i amb les ganes de treballar i afrontar un repte com aquest, la decisió ha estat molt ràpida i fàcil»
EL CONTRACTE
«El Girona va oferir-me la renovació automàtica en cas de permanència. Ho valoro, però prefereixo, per les dues parts, fer contractes fins a final de temporada, i si ells estan contents ens asseuríem i arribaríem a un acord»
«La meva prioritat és el Girona i m'agradaria estar aquí tres, quatre o cinc anys. Però m'ho vull guanyar»
«Ara, més que de contractes, hem de parlar de l'equip»
TREBALLAR A GIRONA
«Estic content i orgullós d'entrenar el Girona, és molt important per a mi. Però també sé que és un repte difícil. Aquesta és una ciutat complicada i amb la gent de casa, més. Serà més difícil i dur sentir alguna crítica i alguna cosa estranya»
«No vinc de paraigua de ningú. Seria una equivocació que només m'haguessin fitxat de paraigua»
LA SITUACIÓ DE L'EQUIP
«Si sóc aquí és perquè la situació no és bona. Els resultats no eren els que volia l'entitat i tinc clar que el canvi s'ha fet per aquest motiu»
«Només hi ha una manera de sortir-ne i està relacionada amb el caràcter i la personalitat»
«Crec que l'equip és millor del que pot reflectir ara la classificació. Només s'ho han de creure. S'haurà de treballar molt l'aspecte mental o psicològic»
«El que hem de fer primer de tot és intentar recuperar anímicament l'equip. En situacions d'aquestes, el principal dèficit és al cap»
«S'ha d'incidir en el caràcter. El primer pas és córrer, tenir intensitat, creure, viure... Intentaré donar seguretat, confiança i pautes tàctiques perquè l'equip guanyi seguretat»
LA RELACIÓ AMB ELS JUGADORS
«Els jugadors m'han de conèixer. Hi ha d'haver complicitat»
«Piqué, parlant de Guardiola, deia que li ensenya a entendre el futbol. El meu objectiu serà aquest. No dir als jugadors què han de fer, sinó intentar orientar-los com poden entendre el futbol i llegir les situacions que es produeixen en els partits. Ens hem de conèixer, hi ha d'haver comunicació»
LA PRIMERA SETMANA
«Intentaré parlar amb tots els jugadors, tot i que no crec que ho pugui fer amb 25. Parlaré amb algun jugador que cregui que pot rendir més, que dóna un nivell que no s'adequa a les seves capacitats»
«Farem un treball més intensiu en l'aspecte tàctic perquè tenim una urgència d'assimilació d'alguns conceptes que considero importants»
ELS OBJECTIUS
«La permanència és l'objectiu, no ens hem d'enganyar»
«No miraré mai més enllà del següent partit. Anirem pas a pas, perquè el futbol és present absolut»
«A partir d'avui, és la meva plantilla i és la millor de la categoria. És la meva obligació treure-hi suc. No buscaré cap tipus d'excusa»
«Si no cregués en la salvació de l'equip, hauria dit, potser d'una manera una mica covarda, que no hi crec»

Narcís Julià i el Girona es van entendre de seguida. De fet, Julià no té un «no» per a un club i uns colors que ell ja defensava des que tenia nou anys i que sempre han ocupat i ocuparan un racó important del seu cor. Soci de tota la vida, addicte a Montilivi sempre que ha pogut i amb uns amplis coneixements de la plantilla, el club, l'entorn i el futbol professional, ha rebut l'encàrrec de reanimar el Girona i estabilitzar-lo després d'un inici de temporada ple de sacsejades i de tensió.

Difícilment Julià aconseguirà que cap jugador de la plantilla arribi al grau de sentiment que té ell cap al club. Sí que pot, i vol, inculcar altres valors per millorar el nivell futbolístic d'un equip que ara és penúltim i transmet una feblesa anímica i competitiva força preocupant. El nou entrenador del Girona va parlar de buscar complicitats: «Hi ha d'haver comunicació. Ens hem de conèixer. Un dels objectius no és dir als jugadors què han de fer, sinó com poden entendre el futbol», va comentar Julià, que ahir va tenir una primera presa de contacte amb els capitans i que avui ja tindrà tot el grup a la seva disposició per començar a treballar sobre el terreny de joc.

L'acord entre el Girona i Narcís Julià és per a la resta de la temporada. El mateix entrenador va refusar una clàusula de renovació automàtica en cas que l'equip se salvi, que per a altres tècnics hauria estat una condició irrenunciable per poder assegurar-se un segon any. «Si el club està content seurem i arribarem a un acord.»

Perfilant el cos tècnic.

Narcís Julià va proposar diumenge a la tarda a Jordi Melero si volia ser el seu ajudant. Li va donar dues hores perquè s'ho pensés, i la resposta va ser afirmativa. Melero, que el curs passat va penjar les botes amb 36 anys, es va treure el títol estatal d'entrenador a Banyoles fa dues temporades i no ha volgut deixar escapar aquest tren que el portarà tot just començar a un equip professional. «És gironí, exjugador del Girona i una persona de la meva confiança», va comentar Julià. De fet, va ser el mateix Julià, quan era director esportiu, qui va fitxar Melero de l'Hospitalet –també Matamala i Javi García– la campanya 2002/03, que va acabar amb l'ascens a segona B. Melero, que es va desvincular del Girona el 2005 per anar al Blanes, ja havia viscut una primera etapa de dos anys en l'equip gironí, del 1992 al 1994, a segona B.

Després de confirmar la continuïtat de Toni Jiménez com a entrenador de porters, Julià va reconèixer que els esforços se centren en la recerca d'un preparador físic. «És molt important, una figura imprescindible, i no ens podem equivocar», va comentar.

Les mancances.

Tot i que Julià no va voler qüestionar el treball fet fins ara –«procuraré que els jugadors tampoc no ho facin», va assegurar–, el nou entrenador del Girona sí que va reconèixer que ha detectat dèficits que s'han de mirar de corregir. Un dels principals és la recuperació psicològica: «L'equip té molts dubtes i abaixa els braços quan té un revés.» No és l'únic problema, tot i que va afegir que tot serà més senzill si la plantilla es desbloqueja mentalment i els jugadors tornen a creure en ells mateixos.

Està convençut que l'activació de l'equip serà també una manera d'engrescar els seguidors, que en les últimes setmanes també semblen haver perdut la fe en aquesta plantilla: «Ens cal agressivitat i intensitat, sobretot a casa, que és on ens hem d'enganxar a la competició i hem d'enganxar l'afició.» Julià vol un Girona més dinàmic i alegre: «Hem de guanyar verticalitat. Vull dir que l'equip sigui una mica més incisiu. Quan s'arriba a zones determinades, s'ha de buscar la profunditat.» També va parlar d'equilibri, una paraula màgica: «Quan no tenim la pilota hem de ser agressius i intensos. I quan la robem, tenir les idees clares. Això és compatible i, en aquest equip, si se'l treballa bé i els jugadors s'ho creuen, es pot fer», va afirmar amb energia.

El primer contacte amb els capitans

Minuts després d'acabar la presentació oficial, Narcís Julià va rebre la visita dels quatre capitans de l'equip –Gerard, Cañas, Matamala i Chechu– als quals va convocar per a un primer intercanvi d'impressions. «La comunicació amb els jugadors és fonamental», va explicar. Abans d'entrar a la reunió, Gerard López va valorar el relleu a la banqueta. Va assegurar que els sabia greu la destitució de Cristóbal –«tots som dins d'aquest club i ens en sentim responsables, i s'ha pres la decisió més fàcil»– però també va acatar el canvi. «És una decisió totalment respectable. S'ha d'acceptar, i a partir d'ara esperar que vingui una reacció.» Gerard va explicar que Julià havia coincidit com a jugador en el Saragossa amb el seu germà Sergi.

Treball tàctic per començar

A partir d'avui, Narcís Julià tindrà cinc dies d'entrenament per preparar el primer partit, diumenge a Salamanca (a les 5). El tècnic prioritzarà en les primeres sessions l'aspecte tàctic, per tal d'inculcar als jugadors conceptes que considera bàsics. «De dimarts a dijous, ens centrarem en aquest treball, abans de preparar més específicament el partit», va dir. Tot i que hi ha programat un entrenament cada matí, dijous s'hi podria afegir una sessió a la tarda. L'equip marxarà dissabte, després d'un últim entrenament a Montilivi.

Gusó diu que Julià no és cap «paraigua»

La temporada del Girona és dolenta quant a resultats (7 punts de 27) i convulsa quant a afers extraesportius. L'afició ja ha fet saber el seu descontentament amb la junta en dues ocasions a Montilivi, en la copa contra el Celta i en la lliga contra el Betis. El president gironí, Josep Gusó, va dir que el fitxatge de Narcís Julià no obeeix a cap voluntat del club que el tècnic faci d'escut protector de les crítiques cap a la gestió de l'entitat. «Si haguéssim volgut un paraigua, no hauríem anat a buscar en Narcís Julià. En Narcís Julià, abans de res, és un gironí... Potser un gironí coneix molt el tarannà gironí, la societat gironina... S'ha de ser valent per ser gironí i seure aquí a baix [a la banqueta]», va destacar el dirigent sobre el caràcter del tècnic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.