El cas dels prostíbuls de Castelldefels destapa una trama de corrupció policial

La fiscalia demana presó per a un exinspector i un comandament de la Policía Nacional acusats de cobrar dels clubs

Primer va ser el torn dels responsables dels prostíbuls Saratoga i Riviera –tres dels quals estan empresonats– i ahir, finalment, van començar a desfilar pel jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona els policies que suposadament van aprofitar la seva condició de funcionaris públics per aconseguir diners o regals dels encarregats dels clubs. En concret, la jutgessa Elisabeth Castelló va interrogar l'exinspector del CNP Andrés Otero –que va ser detingut dilluns pels Mossos d'Esquadra–, un inspector en cap de la unitat contra les xarxes d'immigració il·legal i falsedats documentals (Ucrif), un exsotsinspector del cos i un agent destinat actualment a Alacant i que va operar uns anys a la citada unitat policial d'estrangeria. A tots quatre se'ls imputen delictes de suborn i revelació de secrets.

L'exinspector Otero va ser cap del grup de robatoris de la Policía Nacional a Barcelona i després va treballar durant dos anys a la unitat d'estrangeria. El 2004 va marxar al sector privat i, actualment, treballava com a responsable de seguretat d'una coneguda empresa de rellotges a Barcelona, juntament amb l'exsotsinspector imputat. Ahir, Otero va declarar davant la jutgessa encarregada del cas, que també va interrogar els altres tres implicats en la trama. En les seves respectives compareixences, que es van allargar durant gairebé set hores, els imputats van escoltar algunes converses telefòniques seves intervingudes judicialment i, en ser preguntats per la seva relació amb els prostíbuls, van negar haver acceptat cap mena de suborn, segons fonts properes al cas. Finalment, la fiscalia anticorrupció va demanar l'ingrés provisional d'Otero a la presó i va reclamar presó eludible amb una fiança de 5.000 euros per a l'inspector en cap de la Ucrif, al·legant un possible risc de reiteració delictiva. La magistrada –que ahir va prohibir l'entrada de càmeres i fotògrafs a l'edifici dels jutjats d'instrucció– decidirà avui sobre la situació dels imputats, malgrat que Otero està detingut en espera de la resolució. Pel que fa als altres dos encausats, l'exsotsinspector i l'agent destinat a Alacant, la jutgessa els va deixar ahir mateix en llibertat amb càrrecs.

L'origen del cas

Curiosament, la investigació d'aquesta trama es remunta a l'estiu del 2007, quan els responsables del Saratoga van denunciar a la fiscalia que l'inspector en cap de la Policía Nacional José Javier Martín –conegut com Jordi Martín– els extorsionava. En concret, l'inspector hauria comunicat als encarregats del club que podia crear-los problemes mitjançant batudes policials i inspeccions de treball amb expedients sancionadors multimilionaris, i els va dir que la situació es podia evitar si arribaven a determinats acords.

La fiscalia va encarregar el cas a la Guàrdia Civil i el juliol del 2007 es va autoritzar una entrega controlada de diners. L'encarregat del Saratoga es va citar amb l'inspector en un hotel de Barcelona i li va entregar un sobre amb 3.000 euros pels suposats serveis de protecció. Els agents de la Guàrdia Civil esperaven el policia al carrer, però aquest va fugir i els diners ja no s'han trobat mai. D'aquí que l'operació fos batejada amb el nom d'Il·lusionista. Martín va ser detingut poc després i va quedar en llibertat a disposició del jutjat d'instrucció número 33, tot i que figura com a imputat en la trama de corrupció. La seva declaració va fer que la fiscalia sospités de l'existència d'una suposada trama de funcionaris policials corruptes que aconseguien diners a canvi d'informació confidencial, entre altres irregularitats. En les diligències, però, també figura la declaració d'un testimoni protegit que hauria aportat detalls rellevants en el mateix sentit.

«Me'n vaig a un club de Madrid que m'han recomanat»

Adrià Gala

Deu dies després que la jutgessa precintés sis mesos el Riviera i el Saratoga, la majoria de noies que treballaven al primer local han decidit buscar feina en altres clubs de l'Estat espanyol. Aquest és el cas de Janina, una romanesa de 26 anys, que fa poc més d'un any va decidir deixar la seva Romania natal per exercir la prostitució al Riviera. Ara ha decidit marxar a la capital de l'Estat. «Me'n vaig a un club de Madrid que m'ha recomanat una amiga, tot i que no sé com es diu», explica Janina, que assegura que tornarà a Castelldefels quan el Riviera torni a obrir. En té un bon record, del prostíbul. «Vull que quedi clar; a mi no m'han forçat a fer res. Jo he decidit el que volia fer als clients», afirmava ahir Janina, poc abans de desplaçar-se cap a Madrid. En aquest viatge l'acompanyarà una compatriota seva, també extreballadora del Riviera, que es mostra molt més reservada a respondre preguntes. Tant ella com Janina s'han allotjat durant aquests deu dies en un hotel situat a escassos metres del prostíbul, que ha arribat a acollir fins a 24 noies del Riviera. Ahir a la tarda, amb la marxa de Janina i de la seva compatriota, a l'establiment només hi quedaven tres noies del club i s'espera que en els propers dies no en quedi cap. Després de no trobar feina en cap club de Catalunya, «moltes de les noies han decidit tornar als seus països d'origen –sobretot Brasil– fins que es resolgui la situació del Riviera», asseguren des de l'hotel. Fa la sensació, però, que la resolució anirà per llarg. Dilluns es va presentar un ERO per acomiadar tots els seus treballadors.

Quinze empresonats al Baix Penedès

g.pladeveya

Els escorcolls que els Mossos van efectuar la setmana passada en tres clubs de cites de Segur de Calafell, Bellvei i Cunit han permès desarticular un grup que es dedicava presumptament a l'explotació sexual i al tràfic de persones, i que operava en l'àmbit internacional. En total, hi ha quinze persones detingudes, la majoria de nacionalitat albanesa. Se'ls imputa, entre d'altres, els delictes de lucre i coacció a la prostitució, associació il·lícita, contra els drets dels treballadors, contra els drets dels ciutadans estrangers, falsificació documental, agressions sexuals i lesions. Els agents de la Policia de la Generalitat van iniciar la investigació arran de saber que una noia havia estat tancada durant dos anys en un pis del barri del Raval de Barcelona i que, posteriorment, havia estat venuda a aquesta xarxa criminal.

Els esforços policials per combatre el tràfic de blanques han desembocat en la desarticulació a Catalunya d'una altra xarxa que formava part d'una macroestructura criminal que tenia un entramat internacional –si bé els membres del grup que han estat detinguts s'havien establert principalment al Vendrell i Calafell–. L'operació, que es va iniciar fa mesos i que va ser dirigida pel jutjat d'instrucció número 5 de la capital del Baix Penedès, va culminar els passats dies 10 i 11 de març amb l'arrest de 15 persones. La causa continua sota secret de sumari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.