el reportatge

Alguna cosa es mou

Es posa en marxa el Banc del Temps, una plataforma d'intercanvi de serveis entre el veïnat del nucli antic

porta a porta. De la mà de la llei de barris, el nucli antic és objecte de tres iniciatives dedicades a la promoció social i cultural: una campanya porta a porta per a l'implantació de la recollida selectiva, el Banc del Temps i uns tallers fotogràfics per captar els seus racons més especials.


La Vilanova Vella es mou. Des de fa uns dies, es couen al barri diferents iniciatives adreçades a la dinamització social i cultural del nucli antic de Vilanova i la Geltrú i la culpa és de l'anomenada llei de barris. El projecte de reforma integral del nucli antic incloïa el finançament de projectes socials i culturals adreçats al veïnat d'un barri on la concentració de gent gran i de població immigrada és més elevat que a la resta de la ciutat. Així, la primavera ha portat a la Vilanova Vella tres campanyes que, sota el paraigua de l'Ajuntament, tenen la intenció de trencar barreres entre els diferents col·lectius i motivar la creació d'una xarxa social, similar a la que exerceixen sovint les famílies.

Aquest és el fonament del projecte anomenat Banc del Temps, una iniciativa que consisteix en l'intercanvi gratuït de serveis entre les persones del barri. Atendre necessitats diàries que per a unes persones representen un abisme i per a altres són una quotidianitat és l'objectiu del projecte, que s'ha posat en marxa aquest mes d'abril, sota la coordinació de l'Oficina del Projecte d'Intervenció Integral del Nucli Antic (carrer Major, 39). Només hi ha una regla en aquest joc social: l'intercanvi no pot ser mai per diners. Les monedes de canvi poden ser des de serveis d'atenció a les persones (acompanyar infants a l'escola, o gent gran al metge, llegir contes o diaris a persones necessitades...), fins a feines de bricolatge (reparar una persiana, canviar una bombeta, pintar una habitació...) o tasques formatives (fer el currículum al veí, ensenyar cançons tradicionals, ajudar a fer els deures als escolars, corregir algun escrit, donar conversa en català, castellà, anglès...). Les possibilitats són tan àmplies com les barreres amb què es pot trobar cada dia una persona: cuinar, planxar, cuidar les plantes, passejar el gos... Els contactes entre els interessats es faran des de l'oficina del nucli antic, que també cedeix el seu espai per fer les trobades, tot i que la intenció és que la xarxa social aviat funcioni sense tutela municipal.

La Vilanova Vella s'està transformant i no únicament per fora (nous carrers, renovacions de façanes, dinamització de comerç), la intenció és que també ho faci per dins i la seva població prengui una visibilitat que ara no té. Una eina per fer-ho serà el projecte Capta el Nucli Antic, que implica la convocatòria de quatre tallers fotogràfics que comencen aquest cap de setmana per captar els espais més interessants, quotidians o especials del barri. El resultat dels tallers (dirigits per Míriam de Lamo, Carles Castro, Laia Ibàñez i Miguel Galmes) formarà part d'una exposició que es veurà del 12 de juny al 12 de juliol a La Sala.

Paral·lelament, fa uns dies que s'ha iniciat una campanya porta a porta per fomentar la recollida selectiva de residus al nucli antic. Dues educadores ambientals visitaran tots els habitatges per informar de la recollida selectiva i serveis com el de la deixalleria mòbil i recollida d'andròmines.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.