cultura

catalunya del nord

“Identitat nacional francesa i cultura nacional catalana”

La diada ‘Perpinyà la catalana... més que mai!' es va dedicar al futur de la catalanitat a la capital rossellonesa

El batlle de Perpinyà Jean-Marc Pujol va afirmar ahir, en francès, que cal reflexionar sobre “ què volem salvar i què volem transmetre” d'una identitat “compartida amb el sud, feta de tradició i de modernitat i que és una renaixença nacional”. El batlle –del partit UMP, de Nicolas Sarkozy– ha insistit que “una identitat no és forta si l'economia no ho és també” i per això està convençut que el futur de la Catalunya Nord es troba en “l'espai cultural comú existent, que ha d'acabar essent un espai econòmic real”. Per Pujol els nord-catalans tenen “una identitat nacional francesa i una cultura nacional catalana”. D'aquesta manera feia la cloenda de la jornada Perpinyà la catalana... més que mai!

Llengua i economia

Unes dues-centes persones van participar en diversos tallers. En el de temes econòmics es va afirmar que per a “viure i treballar al país cal fer-se la idea que el nostre mercat natural és el català”. El taller de cultura es va centrar molt en el tema lingüístic, deixant de banda altres aspectes més generals de la cultura. El de llengua va fer balanç del català a partir de diverses enquestes fetes entre els anys 1983 i 2004. D'aquests estudis en resulta que només un 18% de la població parla realment català. L'Ajuntament s'ha compromès a fer un pla de política lingüística anual, amb mesures concretes i ha anunciat la creació d'un comitè consultiu pel català la setmana entrant. A la fi de l'acte es va concedir la medalla de la Vila de Perpinyà a Ràdio Arrels pels seus 30 anys (ja l'havia obtingut pels 20 anys) i a la colla gegantera de Perpinyà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.