cultura

Historiadors a l'escenari

Un espectacle recrea l'amistat de Vicens i Sobrequés a través del seu epistolari

Jordi Boixaderas i Abel Folk seran els actors del diàleg, que s'estrena el 16 de gener a Girona

Carles Canut coneixia Santiago Sobrequés i Jaume Vicens Vives com els autors dels manuals que havia hagut d'estudiar durant el batxillerat, però no esperava descobrir-los tan pròxims, tan humaníssimament feliços o ansiosos o desenganyats, a través de la correspondència que van intercanviar des de la joventut fins als anys més difícils de la Guerra Civil i del règim franquista. Aquelles cartes van ser una revelació, va confessar ahir l'actor i director de la Fundació Romea, que de seguida va concebre la idea de produir un espectacle basat en la rica relació epistolar dels dos historiadors gironins convençut del seu interès més enllà de l'àmbit local. Història d'una amistat, la lectura dramatitzada d'aquelles cartes, s'estrenarà el 16 de gener de l'any que ve al Teatre Municipal de Girona, en una funció única, i el 27 de febrer es podrà veure també al Teatre Romea de Barcelona. El muntatge, interpretat pels actors Jordi Boixaderas i Abel Folk, es basa en la correspondència que Sobrequés i Vives van intercanviar entre 1929 i 1960 i que l'any 2000 va recollir en volum, amb el mateix títol, la historiadora Mercè Morales, que també participarà en la recreació escènica del diàleg epistolar com a narradora. “Aquesta és una iniciativa pionera al món, perquè mai abans una lectura dramatitzada ha fet pujar a l'escenari dos historiadors”, s'enorgullia ahir Morales, que està acabant d'ultimar amb Canut el guió d'un espectacle que posa en evidència també el temperament dels dos amics: irònic Sobrequés, elegant Vicens.

A l'escenari es recrearan dues atmosferes: la taula de treball de Vicens Vives, encarnat per Abel Folk, i el racó de descans de Sobrequés, a qui donarà veu Jordi Boixaderas, amb l'espai neutre de la narradora al mig, i al llarg de poc mes d'una hora els actors aniran llegint unes cartes que reconstrueixen vivament la Girona dels anys quaranta i cinquanta, les passejades dominicals per la Gran Via, els partits de futbol a Vista Alegre, però també les inquietuds per la mesquinesa governativa, els afanys per la seva activitat professional, els esforços per sobreposar-se a la mediocritat imperant. Coproduïda pel Romea i l'Ajuntament de Girona, Història d'una amistat permet introduir-se en la intimitat de “dos dels més grans historiadors del segle XX peninsular”, afirma Mercè Morales.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.