Urbanisme

Maresme

Dels macroprojectes a la microcirurgia urbana

El nou govern de Mataró presenta el full de ruta que marcarà el mandat, amb més de 500 compromisos

L'alcalde admet la necessitat de revisar de dalt a baix la política urbanística de l'Ajuntament per fer viables bona part dels projectes que ara estan aturats per la crisi

Crear ocupació i sortir de la crisi,compromisos prioritaris en el pròxim pressupost de Mataró

Revisar, replantejar i modificar tot el plantejament urbanístic. El nou govern de CiU a Mataró s'ha fixat com a objectiu per al mandat desencallar bona part dels projectes que l'esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera han aturat en sec. Segons l'alcalde, Joan Mora, l'anterior executiu local va fer un urbanisme de grans dibuixos i de grans afectacions de territori. “Ara hem de fer actuacions més petites i assegurades, pensant sempre què és el que de veritat es pot tirar endavant”, hi afegeix Mora, que no amaga que en els quatre anys vinents una altra de les prioritats és planificar el futur pla general de la capital del Maresme, fixant alguns objectius i obrint un primer debat ciutadà.

Mentrestant, un d'aquests plans que el nou ajuntament preveu canviar de dalt a baix és el del Sorrall, un espai situat a l'entrada nord-oest de la ciutat, al barri de Cerdanyola. La intenció era fer-hi 200 pisos, oficines i un institut, però de seguida l'associació de veïns s'hi va oposar frontalment. Mora, que quan era a l'oposició ja es va alinear al costat dels veïns, creu que el barri no pot guanyar els equipaments que necessita només a través de la construcció d'habitatges, i aposta per reestudiar el sector perquè ara, tal com el govern anterior el va deixar, “no és viable”. Una proposta que encaixa amb la idea de crear “una anella verda” al voltant de la ciutat. “Un camí de ronda que es podria utilitzar com un corredor verd”, apunta l'alcalde.

Aquest és només un dels deures que s'ha posat el nou govern en el seu pla de mandat, que va presentar recentment. Un document que inclou més de cinc-centes actuacions i que vol ser el full de ruta que ha de marcar estratègicament l'acció del govern els quatre anys vinents. El coordinador general de l'Ajuntament, Francesc Esteve, va explicar que, a banda d'assegurar la viabilitat econòmica de cadascuna de les accions previstes, el pla també inclou indicadors que serveixin per avaluar l'acompliment dels compromisos. Una característica que respon a la voluntat de l'executiu local de garantir “la màxima transparència”. “Volem que els mataronins sàpiguen per què fem el que fem i quines dificultats ens anem trobant”, va assenyalar.

Entre totes les propostes recollides, les prioritàries per elaborar el pròxim pressupost seran les que ajudin Mataró a sortir de la crisi i a crear ocupació i reduir les altes xifres d'atur. La carta als Reis en aquest sentit és àmplia, i va des de facilitar la instal·lació de nous jaciments productius, com ara el sector marítim com a aposta de futur per a la ciutat, fins a apostar per atraure inversions estrangeres o subratllar l'oportunitat que significarà la instal·lació del centre comercial d'El Corte Inglés al centre de la ciutat.

Obert i viu

Uns altres compromisos fixats en aquest document, que es vol que sigui viu i obert als suggeriments i les aportacions, són resoldre el problema dels accessos nord i oest de l'autopista C-32, lluitar per aconseguir la gratuïtat del peatge a partir del 2021, treballar per afavorir la vinguda d'una universitat internacional que complementi l'oferta del Tecnocampus o crear la casa de la festa per “viure la festa major de les Santes tot l'any”. Tots estan recollits en deu eixos que pretenen fer de Mataró una ciutat emprenedora i innovadora; que afavoreixi el treball i les oportunitats; equilibrada i sostenible; eficient; segura; que aposti pels valors, l'ensenyament i el coneixement; saludable i esportiva; social i integradora; que fomenti la cultura, i que també exerceixi el paper de capitalitat comarcal amb generositat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.