cultura

Aturada l'última entrega dels ‘papers'

El Ministeri de Cultura va desconvocar a última hora la reunió del Patronat del Centre de la Memòria Històrica prevista per ahir a la tarda, en què s'havia de tractar un nou trasllat a Catalunya de documents dipositats a l'Arxiu General de la Guerra Civil, de Salamanca.

La cancel·lació es produeix després que, diumenge passat, la conselleria de Cultura de la Junta de Castelló i Lleó i l'Ajuntament de Salamanca demanessin per carta a la ministra Ángeles González-Sinde que no es celebrés la reunió, perquè consideren que la interinitat del govern en funcions no pot emparar el trasllat de documents. Fonts del Departament de Cultura de la Generalitat van qualificar la cancel·lació de la reunió com “un altre engany” respecte a la promesa del Ministeri de Cultura de tornar tots els lligalls pendents als seus propietaris abans d'acabar aquesta legislatura. Al juliol, en un acte celebrat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, González-Sinde va mostrar la seva confiança que el retorn es produiria abans de final d'any.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va manifestar ahir el seu disgust pel fet que va definir com “l'últim incompliment del govern de Zapatero”. Mascarell va declarar que “no només s'han incomplert les aportacions econòmiques i fiscals; s'ha acabat també malbaratant el poc crèdit que quedava al govern espanyol a Catalunya i s'ha deixat damunt la taula l'última entrega dels papers”.

La documentació que havia de tornar estava distribuïda en 300 caixes, en les quals es trobaven, entre documents i digitalitzacions, 86.000 peces de particulars.

La devolució ara d'aquests darrers serrells del llarg procés de retorn dels papers de Salamanca haurà de negociar-se amb el nou govern del Partit Popular.

“Amb aquesta sortida, el govern de Zapatero ha posat damunt la taula una mostra més de la incapacitat d'entendre el valor dels símbols i el sentit que tenen per a Catalunya determinades coses. El govern estatal s'allunya una mica més de Catalunya”, va afegir el conseller de Cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.