cultura

Amor per la història

El Museu d'Història de Catalunya commemora amb una exposició el centenari de l'historiador medievalista gironí Santiago Sobrequés

El Museu d'Història de Catalunya (MHC) commemora amb una exposició el centenari de l'historiador medievalista gironí Santiago Sobrequés. La mostra, que arriba a Barcelona després d'haver-se vist una versió al Museu d'Història de la Ciutat de Girona, es va inaugurar ahir amb l'assistència del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; i del director del Centre d'Història Contemporània i exdirector del Museu d'Història, Jaume Sobrequés, fill de l'historiador homenatjat.

Sobrequés coordina els actes d'homenatge al seu pare amb motiu del centenari del seu naixement, dins dels quals s'inscriu l'exposició que avui obre les portes al MHC.

“Aquesta mostra és un homenatge a la persona, però també un element que ajuda a reflexionar sobre la vida d'alguns professors, intel·lectuals i gent de la cultura que el 1939 van decidir lliurement quedar-se a Catalunya i no seguir el camí de l'exili”, va dir Jaume Sobrequés.

La mostra narra la vida i la trajectòria professional de Santiago Sobrequés, però també explica l'època que li va tocar viure a partir del seu testimoni i compromís. Sobrequés va néixer i es va formar a Girona, però, com altres joves de l'època, va veure com la Guerra Civil truncava els inicis de la seva carrera professional. Sobrequés va iniciar la seva tasca acadèmica com a professor de geografia i història en un institut de Terrassa fins a la seva mobilització a l'exèrcit republicà el juliol del 1937. Després de la guerra, l'historiador va ser objecte d'un expedient de depuració per part de les autoritats franquistes, i després de passar per Màlaga, Figueres i la Seu d'Urgell, el 1942 va guanyar el concurs de trasllat a l'Institut de Girona.

La mostra recull també l'amistat de Sobrequés amb Vicens Vives i la renovació pedagògica que van portar a terme junts, “en els espais que els deixava la censura franquista”, segons va dir Mercè Morales, comissària de l'exposició.

Especialista en història política i social de Catalunya a la baixa edat mitjana, Sobrequés és autor d'obres com Els barons de Catalunya, Els grans comtes de Barcelona, La guerra civil catalana i Societat i estructura política a la Girona medieval. L'historiador va escriure també nombrosos manuals de text per a l'editorial Teide.

Santiago Sobrequés i Vidal. El compromís d'un historiador.

mHc. Plaça Pau vila, 3. fins al 24/6

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.