cultura

Els Rocabertí de Peralada

Una mostra rememora els vincles dels comtes empordanesos amb Mallorca

Llibres, retaules, manuscrits i olis ressegueixen una relació poc coneguda

Molt abans que el 1923 l'adquirís l'industrial barceloní Miquel Mateu i el convertís en una de les seves possessions més preuades, el Castell de Peralada va ser l'imponent casal dels Rocabertí, una de les nissagues nobiliàries més importants no només de Catalunya, sinó també de Mallorca i, per tant, de la Corona d'Aragó. Els vincles amb l'illa d'aquest llinatge que es remunta al segle IX, amb Dalmau de Rocabertí, neixen amb la conquesta de Mallorca, quan el comte Dalmau V i el seu fill Jofre III van acompanyar el rei Jaume I en la seva campanya. Establerts a l'illa, van acabar emparentats amb diverses famílies mallorquines d'alt rang, com els Verí, els Boixadors, els Cotoner o els Pax (Pacs), que van destacar en importants càrrecs nobiliaris, polítics i eclesiàstics. Amb l'extinció de la nissaga, al segle XIX, la propietat va passar a les mans de Francisco Trullols, marquès de la Torre, i a Josep Despuig González de Valbuena, fins que els hereus mallorquins van vendre-la a Miquel Mateu i tot l'arxiu dels Rocabertí va ser traslladat a Palma.

Una exposició a la Biblioteca del Castell de Peralada permet resseguir a partir d'avui aquests lligams molt poc coneguts per mitjà d'abundant documentació relativa als Rocabertí procedent de manera excepcional de l'Arxiu del Regne de Mallorca, documents privats de la Casa Vivot i valuosos llibres i objectes personals preservats a la Biblioteca, l'Arxiu i el Museu del Castell de Peralada, a més de retaules, mobles i pintures de destacats artistes mallorquins, com ara Antoni Ribas, Fausto Morell, Vicente López i el cercle de Guillem Mesquida. L'exposició, que es complementarà amb un catàleg i un cicle de conferències, permet resseguir les vicissituds d'aquesta família que es va extingir quan el 1899 va morir l'última descendent, Joana Adelaida de Rocabertí, que havia estat casada amb Ramon Despuig Fortuny, vuitè comte de Montenegro, que al seu torn, en qualitat de nebot del cardenal Despuig, havia heretat la mansió de Raixa, a Brunyolí. Raixa va ser una de les possessions mallorquines més valuoses dels comtes de Peralada, junt amb les de Bendinat, a Calvià, o Can Puig, a Palma. A banda del cardenal Despuig, també van establir fructíferes relacions amb destacats cronistes illencs, com ara Joan Dameto, Vicente Mut, Joaquim M. Bover o Álvaro Campaner.

Els comtes de Peralada a Mallorca, comissariada per la bibliotecària del castell, Inés Padrosa, reviurà no només els vincles amb l'illa, sinó també el procés de restauració del mateix castell i del convent del Carme. En l'acte inaugural d'avui, hi intervindran la mateixa Padrosa; el conservador del Museu de Peralada, Jaume Barrachina; el director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, Ricard Urgell, i el director de l'Arxiu Municipal de Palma, Pere de Montaner, comte de Savallà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.