cultura

Ànima i cos de còmic

El Museu Valencià de la Il·lustració reconeix la reeixida trajectòria internacional de Paco Roca, dibuixant d'‘Arrugues', amb una exposició antològica

Pocs artistes aconsegueixen, quan a penes han traspassat la quarantena, ser objecte d'una antològica, i menys encara si es tracta d'un àmbit dissortadament tan minoritari com el còmic i la il·lustració. Però el dibuixant valencià Paco Roca (1969) ja forma part d'aquest Olimp, gràcies a una curta però intensa i reeixida trajectòria professional.

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (Muvim) acull des de fa uns dies i fins al 12 d'octubre que ve l'exposició Paco Roca. Dibuixant ambulant. “Sóc un dibuixant ambulant en el sentit geogràfic i emocional, ja que cada treball em permet realitzar un periple físic per multitud de països, però també per llocs emotius i personals per plasmar-los després en les pàgines d'un còmic”, expressava el mateix Roca durant la presentació de la mostra, a la qual va acudir vestit amb pijama. Amb aquesta peça de vestir apareix també al cartell que acompanya l'exposició; la considera “la peça del segle XXI” per als professionals que hauran de treballar des de casa per la crisi.

En la mostra, el visitant podrà conèixer de primera mà quin és el procés de creació i il·lustració del treball de l'artista; a més, podrà contemplar il·lustracions d'obres com ara Memòries d'un home en pijama, L'hivern del dibuixant, Emotional World Tour, Els carrers d'arena, El Far, Els viatges d'Alexander Ícar: fills de l'Alhambra, El joc lúgubre i, com no podia ser d'una altra manera, Arrugues, la versió cinematogràfica de la qual va obtindre dos Goyas en l'última edició.

“És un llast i una benedicció”, assegura Roca quan es refereix a l'obra que possiblement més popularitat li ha donat.“És com quan un cantant té un tema famós i l'ha de cantar en tots els concerts. Però com a contraprestació he de dir que m'ha ajudat a tindre més repercussió i a viure del meu somni infantil, cosa que no hauria imaginat fa vint anys”, declara.

El mil·lenni de Roca

La selecció, comissariada per MacDiego, inclou treballs més personals, com ara els quaderns de viatge en els quals va anotant les seues idees. “Volíem traure dels calaixos de Paco el material que el públic no coneix i que és la part més interessant del procés genial de creació”, apunta MacDiego més que satisfet per l'èxit del seu amic.

“Paco ha contribuït a aclarir una de les incògnites que es van presentar després de la crisi dels anys noranta sobre el futur del sector. Hui podem afirmar rotundament que el que ha passat en aquest nou mil·lenni és Paco Roca”, subratlla MacDiego.

Bona mostra del futur que espera a Roca són els projectes més immediats, entre els quals hi ha una exposició sobre els Borja; una adaptació audiovisual de la seua sèrie Memòries d'un home en pijama i la seua pròxima novel·la gràfica, en què abordarà el patiment dels exiliats espanyols després de la Guerra Civil espanyola. A més, una galeria ha organitzat l'exposició Dibuixant exxxcitant amb treballs per a Kiss Comix i El Víbora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.