cultura

Mor l'historiador Eric Hobsbawm

Eric Hobsbawm és l'autor d'alguns dels volums sobre la història dels segles XIX i XX més influents en diverses generacions d'historiadors i polítics. Sempre amb el marxisme com a mètode i ideologia, Hobsbawm, que va morir a Londres als 95 anys a causa d'una pneumònia, va ser un historiador compromès amb el seu temps i de referència a tot el món.

Entre els nombrosos treballs de Hobsbawm, els seus quatre volums d'història dels segles XIX i XX, que van des de la Revolució Francesa fins al desmembrament de la Unió Soviètica, estan reconeguts com els estudis més distingits del període, manuals gairebé obligats a les facultats d'història, que posen al davant de la vida de reis i estadistes, el context econòmic i social. Han estat traduïts a més de 40 idiomes.

Nascut a Alexandria en el si d'una família jueva, Hobsbawm va viure de jove a Àustria i Alemanya, abans de traslladar-se a Londres el 1933. És a la Gran Bretanya on va exercir la seva activitat docent a la Universitat de Londres. Malgrat que era conscient dels excessos de comunisme totalitari, Hobsbawm va ser fidel fins al final a les seves idees socialistes i sostenia que “la injustícia social encara ha de ser denunciada i combatuda”.

A més de l'obra esmentada, altres llibres de Hobsbawm són Historia del siglo XX 1914-1991, Guerra y paz en el siglo XXI, La era del capital i l'obra autobiogràfica Años interesantes, una vida en el siglo XX. L'historiador parlava i llegia en diversos idiomes, entre els quals el català. El 2008 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Girona, que va reconèixer així el seu rigor històric i el seu compromís amb la societat del seu temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.