cultura

patrimoni

La sinagoga de Besalú serà BCIN en menys de dos mesos, afirma Mascarell

El conseller considera que el Call de Girona “reuneix tots els valors” per ser declarat Patrimoni de la Humanitat, com demanen els Amics de la Unesco

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va calcular ahir en “cosa d'entre sis i vuit setmanes” que la sinagoga de Besalú, datada del segle XIII i considerada un conjunt únic a Europa pel seu estat de conservació, sigui declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica. La petició, llargament reclamada pels besaluencs, està pendent només d'un “simple procediment administratiu” perquè sigui ratificada en sessió de govern, un cop l'Institut d'Estudis Catalans i el Consell Assessor de Patrimoni ja han emès els seus respectius dictàmens, va afegir el conseller, que ahir va visitar el monument acompanyat de l'alcalde, Lluís Guinó; el delegat dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, i l'arqueòleg Jordi Sagrera, que ha treballat en la restauració del conjunt. “La sinagoga serà BCIN perquè forma part de la memòria col·lectiva i perquè només els pobles que són capaços de tenir cura del seu passat saben cap a on van”, va dir Mascarell. Guinó va subratllar el valor econòmic i turístic d'un espai que demostra la importància estratègica de la Besalú comtal, que “havia arribat a tenir set temples”.

Respecte a la possibilitat que el Call de Girona sigui declarat Patrimoni de la Humanitat, com han demanat els Amics de la Unesco de la ciutat, Mascarell va considerar que el barri jueu gironí “reuneix totes les característiques per merèixer la distinció”, però va admetre que costarà aconseguir-ho perquè “l'Estat espanyol ha obtingut en els últims 25 anys molts reconeixements” similars.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.