cultura

HISTÒRIA

El Darder torna a exposar la seva mòmia més famosa

La peça, suposadament egípcia, s'ha afegit a la mostra itinerant ‘Projecte Monthemhat'

L'exposició Projecte Monthemhat. Les mòmies oblidades s'inaugura aquest dissabte al Museu Darder de Banyoles, on es mostrarà fins al 2 de juny. Produïda pel Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), s'hi explica amb fotografies, gràfics i un audiovisual la troballa i l'estudi de les cèlebres divuit mòmies que es van localitzar, juntes, a Luxor (Egipte). A diferència de les altres ciutats on ja s'ha pogut visitar, a Banyoles l'exposició s'enriqueix amb l'exhibició de la mòmia suposadament egípcia que pertany al fons del Museu Darder. Abans de la reforma del centre museístic (inaugurada fa deu anys) formava part de l'exposició permanent, però des d'aleshores no havia estat a l'abast del públic. És la peça més coneguda de les tres mòmies de la col·lecció Darder i quan es tanqui aquesta exposició la tornaran als magatzems. Les altres dues són originàries –presumptament– de Mèxic i el Perú, i formen part de l'exposició permanent.

Els tres cossos han estat objecte d'uns estudis per esbrinar-ne l'origen. Com a activitats paral·leles de l'exposició, les pròximes setmanes els científics que han fet les recerques (un equip gironí en el cas de la mòmia egípcia i un altre d'estatal, en el cas de les americanes) oferiran a Banyoles unes conferències en què explicaran el procés i, possiblement, els resultats definitius.

La inauguració tindrà lloc a les onze d'aquest matí. Durant l'acte la conservadora del Darder, Georgina Gratacós, oferirà una xerrada sobre les tres mòmies que pertanyen al museu.

Visites guiades i un taller per aprendre a fer mòmies

Al marge de la peça estel·lar, l'exposició consta de textos, fotografies i gràfics sobre la recerca efectuada en relació amb les divuit mòmies de Luxor (datades del segle VII aC), així com un audiovisual. Per a cadascun dels 18 cossos s'ha elaborat un plafó amb les seves dades més rellevants. El muntatge té la voluntat d'arribar a un públic ampli i per això el museu i l'Ajuntament han preparat visites escolars concertades, que seran guiades per tècnics de l'empresa Arqueolític. D'altra banda, l'àrea d'educació de l'Ajuntament ha organitzat altres visites per a alumnes d'ESO. Finalment, pensant en grups familiars, el 19 de maig es farà un taller per aprendre el procés de momificació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.