cultura

Més 1714 a la pantalla

‘Barcelona 1714', dirigit per Anna M. Bofarull, recrearà el setge de la ciutat en un altre projecte cinematogràfic que es finança a través del micromecenatge

“Hi ha moltes pel·lícules alhora: bèl·lica, d'acció, d'amor,
i una trama d'espionatge”

Barcelona 1714 és una història plantejada “des de la passió d'algú que ha estat criat a l'estranger i sempre ha sentit a parlar de Catalunya com d'una cosa especial a defensar, per la qual s'ha de lluitar”. La directora Anna M. Bofarull es refereix a Heiko Kraft, cineasta mig alemany i mig català que és el productor i l'ànima d'aquest projecte, una altra pel·lícula independentista que busca finançament a través del micromecenatge. En aquest cas, per a un film d'època que reconstrueix des de la ficció el setge de 1714 a Barcelona. La intenció és començar a rodar d'aquí a un mes i mig, i estrenar-lo l'11 de setembre del 2014.

Anna M. Bofarull ens explica des de Tarragona que la pel·lícula “és la història d'una noia jove que es troba vivint a la ciutat quan és assetjada per les tropes borbòniques, i s'enamora d'un noi convençut de la lluita per defensar les llibertats”. Un dels factors que fan interessant la pel·lícula és, segons la cineasta, que “hi ha moltes pel·lícules alhora, des de la bèl·lica fins a la d'acció trepidant, passant per la història d'amor entre dos joves i una trama d'espionatge”.

Segons la directora, “la idea sorgeix de Heiko Kraft, que sempre ha tingut la il·lusió de portar a la pantalla gran els fets del 1714”. “Creu que és una història que s'ha d'explicar, i és el moment de fer-ho”, diu. Després de treballar junts en altres projectes, han engegat aquest: “Estem treballant en la darrera versió del guió i estem fent càstings per triar l'actriu protagonista, per al personatge d'Agnès, que té 18 o 19 anys. Hem pensat que seria interessant trobar una cara nova”. De moment han fet càstings a Barcelona i Lleida, i el 15 de juny en faran un altre a Valls. També treballaran amb actors coneguts, però encara no en poden avançar noms.

Micromecenatge

Davant les dificultats d'aixecar un projecte de cinema en el context actual, Barcelona 1714 vol disposar de professionals implicats en el projecte i de petits inversors: “El film és un projecte de país que volem compartir amb molta gent, i, en aquest sentit, el micromecenatge és vital, tot i que també disposarem de finançament de l'estranger, i els tècnics i els actors hi participen com si fos una cooperativa”. Les aportacions es poden fer a la web www.barcelona1714.cat. No tenen cap objectiu marcat de pressupost, “és un projecte obert, i és difícil imaginar a quina xifra pot arribar la producció”.

Tècnicament, serà un rodatge molt peculiar: “Generem espais en 3D i després rodarem en plató amb els actors i els hi integrarem –explica la directora–. Això permet ser molt flexible, allargar el rodatge i ajustar el calendari per disposar de molts actors.” La manera de treballar i els resultats són “molt propers als jocs d'ordinador”, i això“permet reduir molt els costos, i fer una pel·lícula d'època que, d'una altra manera, resultaria impossible”. També serveix per “apropar-la al públic jove i donar-li a conèixer la història d'aquest setge”. La pel·lícula s'exhibirà en 2D, el 3D només és una tècnica per al rodatge.

Pel que fa a la distribució, també és molt particular: “El públic jove està acostumat a descarregar material. Crearem una aplicació sobre Barcelona 1714 perquè l'espectador es pugui descarregar la pel·lícula i material com la banda sonora, la història dels personatges... Volem aprofitar totes les eines que ofereix internet”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.