Societat

“Les pensions de guerra no són informació secreta; cal voluntat política”

L'historiador Xavier Domènech afirma que el govern espanyol pot informar dels diners pagats als feixistes

Aportarà fortalesa democràtica, assegura

El Diari Oficial del Ministeri de l'Exèrcit Espanyol recull les medalles i les pensions de guerra que la dictadura de Franco, i possiblement els posteriors governs democràtics, van abonar als aviadors voluntaris de l'exercit italià que van bombardejar Catalunya. “És un fet sabut, però mai investigat”, afirma l'historiador Xavier Domènech, com els diners que el dictador va pagar a Mussolini per haver-lo ajudat durant la Guerra Civil. “No és una informació secreta, sinó que només cal voluntat política per buscar-ho i informar-ne”, hi afegeix aquest professor de la UAB, especialista en Guerra Civil, franquisme, Transició i moviments socials.

Domènech confessa que s'ha convertit en assessor històric dels querellants contra els aviadors feixistes “per compromís a la memòria històrica”. Tot va començar amb la seva feina d'historiador, quan l'Ajuntament de Barcelona va encarregar-li ser el comissari de l'exposició amb motiu del 70è aniversari dels bombardejos de Barcelona, que es va inaugurar el 13 de febrer del 2008, amb el títol Quan plovien bombes, al Museu d'Història de Catalunya. Va tenir dos anys per poder fer la recerca i el resultat el va emocionar. “Hi havia italians que visitaven l'exposició i ploraven; i al llibre de registres consta com ciutadans italians demanen disculpes” per aquesta taca històrica del seu país, relata Domènech. També té constància que fills i néts d'exiliats pel franquisme van venir de França i altres llocs per visitar la mostra fotogràfica, convertida en llibre.

L'exposició va ser itinerant per diverses ciutats catalanes i també va anar a Itàlia. Allà, es va ampliar amb material de l'Institut de Resistència de la Memòria Italià.

Més de cent italians, la majoria historiadors i una vintena d'alcaldes, entre ells Massimo Cacciari, van reconèixer l'ignominiós bombardeig contra la població civil de Barcelona per part dels aviadors feixistes. El darrer objectiu, recorda Domènech, era que el Parlament italià en fes un reconeixement públic i demanés perdó, com ha fet Alemanya. Es va contactar amb diversos polítics dels grups d'esquerra, però la proposta no va arribar a bon port. Berlusconi va tornar al govern de la república italiana i el reconeixement al poble català es va enterrar. El Parlament català i el basc van reclamar aquesta disculpa.

Davant la porta institucional tancada, la darrera esperança dels italobarcelonins aplegats en l'associació Altraitalia és la via judicial. La querella no persegueix portar a la presó cap nonagenari, sinó que hi hagi un reconeixement i una responsabilitat d'aquest passat.

LA XIFRA

100
aviadors
italians durant la Guerra Civil podrien haver cobrat pensions de guerra per part del Govern espanyol.

Les medalles i el Valle de los Caídos

A més de precisar el diari oficial on el govern espanyol pot documentar i calcular les pensions pagades als aviadors feixistes, l'historiador Xavier Domènech també detalla les medalles que podrien haver rebut aquesta gratificació. Són la medalla d'oro, la Llorejada de Sant Ferran, la medalla militar individual i la medalla militar col·lectiva española, que Franco va donar en acabar la Guerra Civil als voluntaris italians.

L'objectiu és trobar els noms d'aquestes persones i saber si són vives. Una fita gens difícil, comenta Domènech, ja que hi ha una associació d'excombatents italians (ANCIS), que cada any va al Valle de los Caídos a retre homenatge als seus morts, com recullen alguns web amb parafernàlia franquista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia