cultura

publicacions

Ramon Alberch recull petites grans històries de la ciutat

L'arxiver i historiador gironí ha publicat el llibre ‘Girona. Històries, curiositats i misteris', que presenta dijous a l'ajuntament

Recull 32 relats que han deixat petja física

No tothom sap que a Girona l'empresa Eiffel va construir-hi no un sinó vuit ponts de ferro al llarg dels anys 1876 i 1877. O que hi havia una època en què Girona era una ciutat porxada que permetia a un ciutadà baixar de la catedral i restar aixoplugat per les voltes dels carrers fins arribar al pont de Sant Francesc o bé a la plaça de l'Areny, a frec del riu. I què es recorda avui dia del dramàtic enderrocament sobtat el segle XVI d'una part substancial del carrer Ballesteries...?

Aquestes com tantes altres històries, o anècdotes històriques si es vol, són aquelles que ajuden a entendre millor com era la vida dels nostres avantpassats gironins. Amb l'afany de contribuir a la divulgació històrica, com sempre ha reivindicat, l'arxiver i historiador Ramon Alberch presenta Girona. Històries, curiositats i misteris, un llibre acuradament editat per Viena Edicions que es presenta aquest dijous, 28 de novembre, a l'ajuntament de Girona (sala Miquel Diumé, a les 19.30 h).

Si el 2004 Alberch va escriure un estudi relatiu a les llegendes més destacades de la història de Girona, per conformar aquest volum ara extreu de la història mil·lenària de la ciutat una sèrie de misteris i curiositats que ha anat recopilant al llarg de les seves recerques i en una incipient exposició que no va reeixir en el seu moment. En total, ha aconseguit aplegar 32 relats que han deixat petja física evident a la ciutat, l'origen de moltes de les quals resulta difícil d'explicar fins i tot per a la majoria de gironins.

Així, presentada en forma de guia, està adreçada tant per satisfer els amants de la història local com els interessats a fer una descoberta (o redescoberta en algun cas) sobre el terreny per enriquir la visió de la ciutat. “Petites històries breus que poden ajudar a valorar i copsar el significat ocult de molts dels seus carrers, escultures i monuments”, com manifesta l'autor.

“Malgrat la seva aparent intranscendència, són històries que diuen molt de l'evolució de la ciutat i ajuden a entendre la mentalitat, els neguits i les preocupacions dels gironins de l'edat mitjana i moderna”, remarca Alberch. “Història amb minúscules, però història al capdavall”, sentencia.

Entre aquest relats, Alberch ressalta com a curiós, i per desconegut, el que tracta sobre les làpides de Gafarot i Lagrifa al jardí del doctor Figueres, dos escrivans enterrats de costat coneguts pels seus enfrontaments amb l'aristocràcia conservadora de l'època. Una casualitat? La història en va plena.

LA XIFRA

8
ponts de ferro va construir arreu de la ciutat l'empresa Eiffel al llarg dels anys 1876 i 1877.

LES DATES

1783
L'aiguat d'aquell any va mobilitzar tothom, mentre molts ciutadans anaven a resar a la catedral.
260
El primer setge datat a la ciutat és del segle III, arran d'una invasió dels francs i alamans.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia