cultura

PATRIMONI

Proposen connectar la Casa Pastors amb el Museu d'Història de Girona

Consideren que en un futur els dos edificis s'haurien d'unir i complementar

Un primer estudi dels arquitectes Fuses i Viader limita els espais expositius

Els arquitectes Josep Fuses i Joan Maria Viader van exposar ahir a la comissió Santos Torroella les primeres impressions de l'estudi de la Casa Pastors que l'alcalde, Carles Puigdemont, els ha demanat per tenir més elements de judici a l'hora de decidir el futur de l'antic Palau de Justícia. A través de plànols de diferents èpoques de l'edifici i de fotografies, Viader va presentar com podria quedar el casal després d'una fase de recuperació i rehabilitació que duraria uns dos anys. Per Fuses és un luxe disposar de la Casa Pastors: “És una de les cases centrals de la ciutat.”

La Casa Pastors és una construcció sòlida que no requereix una gran obra, però sí que s'han d'ajustar espais, endreçar,... de manera que, tot i que l'edifici té uns 3.600 m², en quedarien uns 2.300 d'útils, la qual cosa representa un 30% de pèrdua d'espais. Tenint en compte que els arquitectes encara no han pogut recórrer a fons l'habitatge, van fer una aproximació pressupostària de quatre milions d'euros amb l'obra acabada.

Una de les propostes que plantegen és la d'aprofitar la proximitat del Museu d'Història perquè s'uneixin i es complementin. En aquest sentit, l'arquitecte Josep Maria Birulés, que va intervenir en nom del Col·legi d'Arquitectes, també creu que la Casa Pastors pot redimir en part la invisibilitat de l'Institut Vell, tot i que per connectar-se al mig hi ha un antic teatre conegut durant anys com a centre cultural. Birulés també va defensar que la Casa Pastors està prou ben situada perquè, des d'un punt de vista patrimonial, arquitectònic i turístic no es perdi. “El palau té condicions per jugar amb diverses utilitats públiques. És al rovell de l'ou. I la juxtaposició dels edificis ajudarien a pensar què pot anar a cada lloc.”

LA XIFRA

2.300
metres quadrats seran els espais utilitzables a la Casa Pastors una vegada s'hagi pogut rehabilitar.

En la recta final d'una comissió productiva

Els debats al voltant de la conveniència de l'adquisició de la col·lecció Santos Torroella han donat lloc a unes taules rodones amb la participació de representants dels diferents grups municipals, dels tècnics de Cultura i de diversos experts en funció de la temàtica. Les aportacions han estat prou interessants i s'ha creat un precedent que seria bo que tingués continuïtat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.