Medi ambient

terres de l'ebre

Els handicaps de produir al Delta

tot i que estan en perill d'extinció, la Generalitat reduirà la població d'aquesta espècie al delta de l'Ebre pels danys que causa als arrossaires

Una altra espècie invasora pot afectar la producció de musclos

A l'hivern es faran captures de polla blava a les llacunes del Delta

La convivència entre l'activitat econòmica i el medi natural no és sempre fàcil al delta de l'Ebre, i malgrat que els productors d'arròs es beneficien dels ajuts agroambientals, hi ha vegades que les subvencions no compensen prou els danys, segons els productors. A la lluita contra espècies invasores com el cranc roig o el cargol poma, s'hi afegeixen els danys que causen aus com els flamencs o la polla blava. “S'està superant el límit de tolerància del pagès, i espècies com la polla blava s'estan convertint en una plaga”, ha manifestat el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas. Abans d'arribar a aquest extrem, la Generalitat ha decidit reduir la població de polla blava al delta de l'Ebre. Aquest hivern se'n faran captures, aprofitant que és l'època en què l'espècie es concentra a les llacunes, per reintroduir-les en altres espais naturals.

Certament, tot i que la polla blava és una espècie en perill d'extinció, al delta de l'Ebre hi ha trobat un hàbitat idoni per reproduir-se. “No té depredadors i la població s'ha incrementat els darrers anys”, ha dit el director dels serveis territorials d'Agricultura i Medi Natural a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal. Tot i que no hi ha cap cens de la població de polla blava, tothom coincideix que ha augmentat els últims cinc anys, i l'augment de les indemnitzacions que cobren els arrossaires pels danys que causa la polla blava n'és un indicador, ja que es menja fins i tot la tija de la planta de l'arròs. Les indemnitzacions del 2010 van ser de cap a 150.000 euros i els agents rurals i els tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre les quantifiquen aquests dies. “Els danys que causa la polla blava no es poden valorar fins a la sega de l'arròs, perquè l'espècie entra als camps en tot moment i ens fa perdre productivitat”, ha dit el responsable del sector de l'arròs de la Unió de Pagesos (UP), Dani Forcadell.

Primer la polla blava vivia a les grans llacunes del Delta, com l'Encanyissada i la Tancada, però ara se'n troben en qualsevol bassa. “En tenim fins la vora d'Amposta, són unes bèsties enormes”, ha dit Fàbregas. A més, els arrossaires no les poden foragitar. “Als flamencs, els espantem i no tornen, però la polla blava s'amaga al canyar i torna quan nosaltres marxem”, lamenten els arrossaires. De tota manera, el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre ha recordat als arrossaires que els ajuts agroambientals que cobren són per compensar les pegues de produir en un espai natural

.

LA FRASE

La polla blava és una plaga al delta de l'Ebre. Cada any posem un pes més a l'espatlla del pagès.
Miquel Fàbregas
PRESIDENT DE LA CAMBRA ARROSSERA DEL MONTSIÀ

LA XIFRA

150.000
euros
d'indemnització són els que el 2010 van rebre els arrossaires pels danys de la polla blava als camps.

Una espècie invasora als Alfacs

Produir al terra al delta de l'Ebre és complicat i els musclaires de les badies dels Alfacs i del Fangar també ho pateixen, principalment, per la qualitat de l'aigua, però en un futur, la producció de musclos es podria veure amenaçada per una espècie invasora que els científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) han detectat. Es tracta d'un ctenòfor (Mnemiopsis leidy), que té un aspecte semblant al d'una medusa i que els últims dos anys ha proliferat de manera important als Alfacs. Els investigadors han comprovat que l'espècie completa el cicle vital al delta de l'Ebre, per la qual cosa estudiaran l'impacte que pot tenir sobre l'aqüicultura i la pesca. “De moment, no ha afectat la producció de musclos i els aqüicultors estem a l'expectativa”, ha explicat el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre, José Ramon Castells. El ctenòfor que s'ha trobat als Alfacs és originari de la costa atlàntica americana, i va ser introduïda al mar Negre, on va provocar problemes a la pesqueria. Als anys 90 va penetrar al mar Caspi, on també hi va causar problemes. “Esperem que no ens perjudique perquè principalment s'alimenta de zooplàncton i els mol·luscos mengen fitoplàncton”, ha manifestat Castells.

Instal·laran un filtre per aturar el cargol poma

El Departament d'Agricultura i l'empresa de la Rioja Filtros Palacios tenen previst instal·lar dijous que ve un filtre a la sèquia mare del Canal de l'Esquerra de l'Ebre per frenar l'expansió de la plaga del cargol poma. Tot i que durant aquesta campanya hi ha menys d'una hectàrea d'arròs feta malbé pel mol·lusc invasor, el cargol poma és una de les amenaces principals del cultiu de l'arròs al delta de l'Ebre. L'equip costa 90.000 euros i disposa d'unes xapes perforades de 2 mil·límetres de diàmetre que permeten filtrar fins a 3 metres cúbics d'aigua per segon. És un filtre complex que té un sistema per netejar-se tot sol i que avisa el pagès si està embossat. “Provarem si funciona i si va bé comprarem més equips per instal·lar-los als desguassos de Capítol i Barques”, ha explicat el responsable de la lluita contra el cargol poma del Departament d'Agricultura, Hernan Subirats. La inversió podria superar els 400.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.