Medi ambient

ANTONIO TURIEL

CIENTÍFIC TITULAR DEL CSIC

“La crisi està connectada amb el zenit del petroli”

Antonio Turiel defensa que cal un canvi de model productiu perquè l'actual està basat en un consum energètic de materials que van a la baixa com ara el petroli, el carbó i l'urani

Afirma que amb les energies netes no es pot cobrir el consum de la societat actual

Antonio Turiel és científic titular del CSIC adscrit a l'Institut de Ciències del Mar. S'ha especialitzat en l'estudi de la indústria petroliera i en l'evolució de les extraccions, i com això repercuteix en l'economia global. El seu bloc s'ha convertit en una referència en aquest camp, i protagonitza xerrades sobre el tema, com la que recentment va fer a la Casa de Cultura de Girona, organitzada per l'Associació de Naturalistes de Girona.

Què és l'oil crash?

És el moment en què l'actual societat, basada en el consum desenfrenat de productes petrolífers, deixa de ser viable simplement perquè el consum de petroli no pot créixer més. Això no vol dir que el petroli s'esgoti, però sí que vol dir que cada cop haurem d'aprendre a passar amb menys, amb les repercussions que això representa. A més, el cas del petroli és un avançament del problema que hi ha en general en el subministrament d'energia, perquè les corbes de producció de petroli són molt semblants a les que hi ha en el gas, el carbó i l'urani, que són un 90% de tota l'energia que es consumeix al món. Per tant parlem que dins les dues o tres primeres dècades del segle XXI veurem arribar el zenit de totes aquestes matèries. Hem d'anar cap a una transició del model productiu.

La tendència, en canvi, és incrementar l'ús dels combustibles fòssils, perquè s'hi incorporen els països emergents, que abans utilitzaven poc petroli.

La tendència és desastrosa. I, d'això, se'n parla en altes instàncies polítiques i àmbits més especialitzats, però no hi ha coratge per explicar les coses com són i acceptar el canvi del model productiu. Cal abandonar la societat basada en el consum, no podem produir per llençar, sinó que hem de reutilitzar i reduir perquè la Terra dóna el que dóna i no és tant. És cert que els països emergents estan apujant el consum d'energia, però els països occidentals l'estan reduint sobretot perquè a partir del 2005 vam arribar a un zenit a partir del qual la producció de petroli no ha pujat més. A més, hi ha una relació entre creixement de consum d'energia i de PIB. La crisi econòmica actual està molt connectada amb això, i anticipa uns problemes econòmics molt greus perquè no acceptem el problema i volem tornar a créixer, i així la crisi no acabarà mai. Aquesta crisi ens està dient que hi ha un límit que hem d'acceptar i adaptar-nos-hi si no volem arribar al col·lapse com han fet abans i per problemes semblants 26 civilitzacions.

La política no escolta la comunitat científica?

No és això. Jo crec que més que la política, el que té més a perdre en tot això és el gran poder econòmic, que veu el creixement com indiscutible. Hi ha aquesta dificultat, però els governs estan avisats i estan prenent mesures; la dificultat és fer compatible aquesta realitat amb la idea que hem de créixer per reduir l'atur. En tot cas, la reducció de consum vindrà per la davallada de les corbes de producció, perquè veient com evoluciona l'extracció dels pous i jaciments, es veu que és la geologia la que no permetrà treure més petroli.

O perquè serà massa car extreure'l i pagar-lo?

Aquest és un error habitual d'un plantejament purament econòmic. Els economistes solen dir que no es té en compte que quan hi ha demanda prou alta a un preu prou elevat es podrà extreure sense problema. Això no és veritat, perquè s'ha estudiat que el preu de la factura petroliera no pot superar el 5,5% del PIB en el cas dels Estats Units, ja que llavors el país entra en recessió per una propagació en cascada dels costos. Això vol dir un preu del barril d'entre 85 i 90 dòlars, i ara està a 124 dòlars. Això força la recessió, perquè no qualsevol preu és suportable per a l'economia amb l'estructura actual. A més, s'amaga el preu del rendiment energètic: la quantitat d'energia que es guanya per cada quantitat d'energia que es consumeix en l'extracció. Hi ha uns barems en funció d'aquest rendiment energètic, i es considera que en una societat estructurada com la nostra aquesta taxa de rendiment energètic se situa entre cinc i deu, més aviat a prop de deu. I algunes fonts que s'han trobat recentment donen un rendiment de, per exemple, quatre.

També es diu que amb les millores tecnològiques això pot canviar. És així? Hi ha camp per córrer?
A vegades es diu que amb la millora de les tècniques extractives es pot fer rendible econòmicament allò que abans no ho era. Però com que no es mira mai la rendibilitat energètica, no s'adonen que passa el contrari. Les tecnologies el que fan és augmentar la producció, que el petroli surti més de pressa, i això fa baixar el rendiment energètic. Als Estats Units, aquest rendiment als pous de petroli a principis del s.XX era de 100 a 1, i ara és de 16 o 18 a 1. Com més agressiu és el mètode d'extracció, menys rendiment hi ha.

És possible trobar altres fonts energètiques?

Segons la termodinàmica, amb les renovables en un màxim aprofitament no surten els números. En el cas de l'eòlica el màxim que pot produir la Terra, en una situació òptima de vent és una catorzena part del consum actual al planeta. La fotovoltaica té un rendiment de l'ordre de dos. Les podrem aprofitar i treure'n grans quantitats d'energia, però res comparable a la bestialitat que s'està consumint avui dia. Amb això vull dir que hem d'anar cap a un canvi de model, ja que som a la fi del creixement i d'un model basat en el consum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a