Política

Barcelona

Un fil en lloc de la vara

L'endemà de ser investit alcalde, Trias anuncia que concertarà serveis socials i retallarà despesa vàcua per destinar-la a allò social

Es reuneix amb l'entitat Arrels, que li regala un fil, símbol de la feina contra l'exclusió

El nou alcalde, Xavier Trias, ha volgut arrencar el mandat en un espai i amb un primer anunci plens de significat, sobretot davant el rum-rum de si imita a l'Ajuntament de Barcelona les retallades del president Mas. Trias va visitar ahir la fundació Arrels, dedicada a l'atenció i inserció de persones sense sostre. Després de reunir-se una hora amb la direcció de la fundació, va anunciar “una nova filosofia” d'actuació amb les entitats que, com aquesta del Poble-sec, fan feina social: establir-hi “una concertació estable”, per un període de més d'un mandat, que substitueixi les subvencions. Segons l'alcalde, això permetria donar-los “més independència i possibilitat d'innovar”. Així, busca reforçar l'anomenat tercer sector social i evitar la duplicació d'esforços. Tot, va reiterar, fet amb “diàleg” i “consens” –dos mots que es repetiran molt al llarg d'aquest mandat– amb les entitats i la resta de partits.

“Hi ha línies de despesa que no tenen sentit a l'Ajuntament, el que puguem estalviar ho dedicarem a benestar social”. És l'altra idea que va llançar Trias. Retallades potser sí –d'allò superflu com a mínim–, i sempre per reforçar el benestar social. I va posar un exemple: “Si un alcalde es gasta 270.000 euros per fer la felicitació de Nadal, que ho faci amb una entitat social”, com ara la d'Arrels, que produeix diversos articles.

L'establiment d'aquests concerts no anirà en detriment dels sistemes públics que ja fan feina en aquest camp, una mica “com s'ha fet amb la sanitat”, va precisar. Això sí, va fer un toc de realisme: “La Generalitat ho passa molt malament, no ens podran ajudar gaire i des de l'Ajuntament ens haurem d'espavilar”.

La fórmula d'un concert consolidat, en lloc de la subvenció anual, sembla convèncer les entitats. “És una reivindicació històrica de les entitats socials, el concert és una forma jurídica que dóna més estabilitat i no és més costosa per a l'administració”, va afirmar Salvador Busquets, director de la fundació. Trias confia que l'any que ve ja es pugui aplicar aquesta fórmula.

Arrels va regalar al nou alcalde un fil, l'element d'una campanya de l'entitat, amb aquest lema: “Tot allò que avui et sosté demà es pot trencar”. “Ahir li van donar la vara, avui li donem un fil”, va bromejar Busquets, per donar-hi aquest significat: “Comptem amb vostè per ajudar a relligar les situacions vulnerables de la gent, amb l'ajuda de l'administració”.

Trias va revelar alguns detalls de les seves primeres hores d'alcalde. Després de l'acte d'investidura, i sense mitjans de comunicació, va visitar les Llars de l'Amistat, un centre amb greus discapacitats fundat pel seu pare. “Va ser un homenatge al meu pare i a aquesta gent”. I una altra curiositat, encara: es va confessar incomodat d'anar amb guardaespatlles. “No m'agrada gens anar vigilat pel carrer, però em diuen: «Amb els temes de seguretat vostè no mana»”, va ironitzar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.