Economia

Indignant

EL FARISTOL

Així es pot qualificar l'actitud de l'administració central respecte de les comunitats autònomes. Ara resulta que son les úniques culpables dels problemes de les caixes d'estalvi, i per això la ministra d'Economia i el governador del Banc d'Espanya es comprometeren recentment davant els inversors internacionals a acabar amb la tutela que exerceixen, d'acord amb la constitució espanyola i els estatuts d'autonomia. El govern central abans de compartir o cedir competències prefereix acabar amb el model de caixes d'estalvi.

Caldrà recordar al Ministeri d'Economia i al Banc d'Espanya que tots dos son els veritables responsables: primer d'haver permés la bombolla immobiliària pels ingressos fiscals que reportava a l'hisenda central; després de no haver supervisat adequadament la concessió de crèdit i limitar el seu creixement desaforat; i, finalment tenint que comprometre molts recursos públics en el sanejament de les caixes d'estalvi sense demanar cap responsabilitat. Sembla que les comunitats autònomes s'han convertit en l'excusa perfecta per a tapar la mala gestió de la crisi pel govern central.

El govern central també es queixa que el dèficit públic no es redueix per culpa de les comunitats autònomes. Resulta graciós que mentre mantenen ministeris dedicats a responsabilitats competència dels governs autonòmics, que després d'haver gastat molts fons públics en obres municipals absurdes per tal d'ajudar als constructors, i recentment en ampliar el capital de bancs i caixes sense sanejar els seus balanços i exigir responsabilitats, ara vulguen fer responsables de tot el dèficit públic a les comunitats autònomes que destinen més del 80 % dels seus pressupostos a sanitat, ensenyament i serveis socials. Tots tres serveis que augmenten la seua demanda en època de crisi econòmica com l'actual. El dèficit públic de l'Estat espanyol representa el 9,24 % del PIB (dades de 2010), mentre que el dèficit de les comunitats autònomes representa el 2,83 % del PIB regional. Si en època de crisi prioritzarem la política de subsidis per l'atur, la sanitat, l'ensenyament i els serveis socials, el dèficit públic tindria una altra distribució entre l'administració central i les autonòmiques.

Exigir als demés el que ú no compleix s'ha convertit en l'estratègia del Ministeri d'Economia. Fixen la màxima transparència en la publicació trimestral de la liquidació pressupostaria de les comunitats autònomes, però no accepten fer publiques anualment les balances fiscals entre les comunitats autònomes i l'administració general de l'Estat. Si que vol que es publiquen el resultats econòmics entre l'Estat espanyol i la Unió Europea, però no vol que els ciutadans de cada territori coneguem el que aportem a l'hisenda central i el que rebem.

Vist des del País Valencià totes aquestes situacions indignen molt més. No tenim un govern valencià que puga compensar l'actuació del govern central, i així a hores d'ara ens hem quedat sense grans caixes valencianes, la qual cosa suposa no disposar d'un instrument de finançament bàsic. La debilitat i submissió del govern valencià ha estat total.

Tampoc pot presentar-se el govern valencià com una institució seriosa i eficient en la gestió econòmica dels seus recursos, per la qual cosa les seues tímides reivindicacions sobre l'insuficient finançament autonòmic sonen més a victimisme interessat que a una reclamació equitativa i justa, com ho és.

Però malgrat això, la realitat és molt dura per als valencians. El govern valencià va generar un dèficit equivalent al 3.47 % del PIB, però amb dades de l'any 2005 corresponents a les balances fiscals calculades pel Ministeri d'Economia (actualment pot ser encara més) va transferir a altres comunitats autònomes el 6,32 % del mateix PIB. Si el que es recapta al País Valencià s'haguera quedat ací passaríem de tenir dèficit a un superàvit del 2,85 % del PIB. La solidaritat interregional imposada pel govern central gasta aquestes bromes. I encara resulten més pesades si els recursos recaptats al País Valencià viatgen cap a altres comunitats autònomes que tenen millor renda per càpita. Molt indignant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.