Comunicació

Sí a TV3 al País Valencià

El Tribunal Suprem anul·la les resolucions del govern de Francisco Camps que ordenaven el tancament dels repetidors i deixa sense efecte la multa econòmica

La sentència obliga el govern de Fabra a tornar els 300.000 euros de sanció per les emissions

El PP valencià i l'expresident de la Generalitat Francisco Camps van haver d'encaixar ahir una de les derrotes judicials més difícils de pair en el seu setge a les emissions de TV3 al País Valencià. El Tribunal Suprem va fer pública una sentència que anul·la les resolucions adoptades pel govern de Camps que ordenaven el tancament dels repetidors de TV3 que Acció Cultural del País Valencià posseeix al territori valencià i que imposaven unes sancions econòmiques, que, amb els interessos que s'han generat al llarg d'aquests últims anys, ascendeixen a un total de 890.000 euros. Una quantitat que ha posat en perill la supervivència de l'entitat dirigida fins fa uns mesos per Eliseu Climent. Com va expressar el mateix Climent, “la sentència enterra l'era Camps i totes les seues arbitrarietats”.

L'advocada d'ACPV, Mercè Teodoro, va explicar la sentència, que afecta el primer dels tres expedients sancionadors consecutius que la Generalitat va obrir a l'entitat perquè emetia el senyal de la televisió catalana. En concret, aquest ordenava el tancament dels repetidors de la Carrasqueta, el Bartolo i el Montdúver, i imposava una multa de 300.000 euros. El segon expedient està pendent de sentència també al Suprem i el tercer és al TSJ valencià, que encara no s'ha pronunciat sobre la licitud o no de l'actuació del govern valencià.

La sentencià, feta pública ahir, accepta el recurs de cassació presentat per ACPV contra una interlocutòria emesa pel TSJ valencià que avalava la decisió del consell de Camps. El Suprem, però, considera que la Generalitat Valenciana va actuar fora de les seues competències, ja que és l'Estat l'únic que té la potestat per controlar i sancionar sobre l'espectre radioelèctric i, per tant, anul·la les seues actuacions. La sentència també estableix que ACPV sols va actuar com a simple reemissor d'un operador legal. “És a dir, que l'emissió de TV3 al País Valencià és una activitat lícita, però que aquesta necessita d'una reforma legislativa que li done suficient cobertura legal i, en aquest sentit, el tribunal esmenta la ILP Televisió sense fronteres com una de les iniciatives que pretenien la modificació d'aquest marc normatiu”, subratllava Teodoro.

Contra la decisió del Suprem es pot presentar un recurs d'empara al Constitucional, però el govern d'Alberto Fabra va anunciar que acataria la sentència, “cosa que no hauria succeït mai amb Camps”, va dir Climent.

ACPV decidirà en una pròxima junta extraordinària si torna a emetre el senyal de TV3, però confia més prompte en una solució pactada al conflicte. Així, ha ofert a Fabra els repetidors de l'entitat i l'ha instat a formar una comissió conjunta “per donar forma a la solució del conflicte”.

Com va insistir Climent, “el tema no està tancat en absolut, és un esglaó més del procés”.

Una allau de reaccions

La notícia del possible retorn del senyal de TV3 a través dels repetidors d'ACPV va provocar la reacció dels nombrosos col·lectius i entitats que al llarg de “la censura” s'hi han manifestat en contra. Tots els grups de l'oposició van valorar la sentència del Suprem i van instar el president Fabra a corregir les errades del seu antecessor. El director de Televisió de Catalunya va dir que es tractava d'una bona notícia, però ha recordat que és competència del govern espanyol pactar la reciprocitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.