Necrològiques

Joan Grau, de Ràdio Olot a Ràdio 4

Eren temps molt diferents. L'imperi de la imatge i la diversificació audiovisual estaven per venir. De televisió, només se'n podia veure una i no pas catalana, i la ràdio emetia majoritàriament en ona mitjana; que ho fessin en freqüència modulada n'hi havia molt poques, com també pocs eren els aparells receptors. Olot, rodejada de muntanyes, tenia moltes dificultats per captar emissores foranes. Ràdio Olot era la reina i en Joan Grau, el seu director apassionat, incansable...

En Joan va viure dues etapes professionals ben marcades: la que va exercir com a director de Ràdio Olot i la que va desenvolupar fins als seus darrers anys de vida professional com a creador de continguts a Ràdio 4. Dues èpoques dilatades que van aportar a l'home de ràdio un contrast ben evident. De l'emissora comarcal amb un bon suport voluntarista a l'emissora pública aparentment ben estructurada, amb una divisió del treball de la qual ja no queda gaire cosa. A Ràdio 4 en Joan Grau es va fer famós entre els oïdors nocturns amb el programa La nit dels maniàtics, que es referia als col·leccionistes de les més variades especialitats.

Una altra etapa ben coneguda fou la del programa matiner dedicat als petits i que s'emetia abans d'anar a l'escola. Amunt i crits o El setè de cavalleria havien obtingut una participació activa per part de la mainada i els adolescents que podríem comparar, salvant les èpoques i l'impacte mediàtic de la televisió, amb l'actual Club Super3. El cremallera de Montserrat, un tren de vapor fins a Vilanova i la Geltrú o un vaixell que va portar els participants fins al port de Palamós... varen constituir l'escenari de programes especials de “l'emissora que us parla en català”.

Parlant del català i per fer justícia, cal dir que la primera a emetre íntegrament en català després de la dictadura va ser Ràdio Olot. Es va avançar uns mesos a Ràdio 4. Olot va començar després de l'estiu amb la nova temporada radiofònica i “la quatre” ho va fer a partir del 13 de desembre del 76, quan va iniciar la seva programació. Mèrit d'en Joan! El català, la comunicació de proximitat, el rigor, la bonhomia...

Joan, has estat testimoni d'excepció de l'evolució del mitjà i del país. Joan, a través del micròfon, has fet feliç la gent encara que fos per una estona. Eres agradable, optimista, treballador i també rigorós. Finalment pots descansar amb el bagatge d'una feina ben feta.

(*) Joan Albert Argerich és periodista

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a