Societat

“No més multes, volem treballar”

La protesta de les prostitutes “indignades” contra l'ordenança de civisme aplega unes 400 persones

La campanya Prostitutes indignades, impulsada per entitats que atenen prostitutes, havia tingut un ampli ressò. I ahir van congregar, a la manifestació que van fer, unes 400 persones d'allò més heterogènies: a la capçalera, amb la pancarta “No prohibeixis els meus drets”, prostitutes, que eren bastant menys de la meitat dels manifestants, i venien de diversos punts de la ciutat (Raval, Glòries, Camp Nou...). Tota la resta, gent d'entitats feministes, d'atenció a les dones, de tall social i joves –i no tan joves– “indignats”. “Em manifesto en solidaritat amb aquesta gent que també pateix repressió”, deia un jove, en Noel. També hi havia, seguint la manifestació fins a la plaça Sant Jaume, el president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, que ja havia anunciat la seva presència i oposició a l'enduriment de l'ordenança de civisme en aquesta matèria.

La protesta va sortir del carrer Sant Ramon del Raval, un dels punts de prostitució al carrer a Barcelona. Va fer una parada significativa a Robadors, davant la nova Filmoteca. Allà es van fer vius els crits de “No més multes, volem treballar”, el clam més repetit. També hi va haver crits de “Trias no, putes sí”. A Robadors hi havia prostitutes i pinxos que seguien oferint-se, aliens a la protesta.

Moltes prostitutes expressaven la seva preocupació per l'augment de la pressió policial que han notat abans ja del canvi normatiu. I la seva queixa unànime eren les multes que els imposen. “Nosaltres no robem ni matem, volem que la policia ens deixi treballar”, deia una prostituta de Robadors, l'Alexandra. La multitud de pancartes anaven en aquesta línia: “Putejar els desafavorits és de covards”, “Multar no ens allibera” o “No netegis els meus drets, el carrer també és nostre”. A Sant Ramon, les prostitutes, moltes amb caretes per evitar ser reconegudes i amb xiulets, van cantar una versió lliure de La mala reputació de Brassens: “A les putes per treballar no ens paren de multar, però a Millet i als Borbons no els toquen els collons”, deia.

En baixar per la Rambla i passar per davant del Liceu, on hi havia funció, hi va haver una altra estampa singular. A la plaça Sant Jaume, on uns homes repartien fulletons d'una web perquè les prostitutes s'anunciïn gratuïtament, van llegir un manifest reivindicatiu.

LA FRASE

Les mesures de persecució policial a les prostitutes no són acceptables, les estan criminalitzant
Clarissa Velocci
membre de l'associació genera, que atén prostitutes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.