El desacord amb Interior augmenta el retard en l'aprovació del POUM de Tarragona

És l'únic departament del govern de la Generalitat que encara no ha elaborat cap informe positiu sobre el pla urbanístic

Els terminis, en política, difícilment es compleixen i això és el que passarà amb el pla d'ordenació urbanística municipal de Tarragona (POUM). En aquesta ocasió, però, la responsabilitat no recau en l'administració municipal, sinó en l'autonòmica. Ara fa un any, quan el plenari tarragoní, per unanimitat, va donar el seu vistiplau a una nova aprovació inicial del pla urbanístic –la primera havia tingut lloc al maig del 2007, i va provocar una alarma social extraordinària–, es preveia que el següent pas, és a dir, l'aprovació provisional, es podria celebrar a final d'enguany, un cop resoltes les al·legacions, que distaven molt de les més de quatre mil presentades a l'estiu del 2007.

L'encallament

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament, Xavier Tarrés, va deixar clar que això difícilment serà possible, però no pas per falta de decisió i de voluntat del consistori, sinó perquè el Departament d'Interior de la Generalitat –controlat per Iniciativa per Catalunya-Verds– i, en concret, l'àrea de Protecció Civil, encarregada de valorar el risc que pateix la ciutat envers les activitats que poden comportar un perill, encara no ha elaborat cap informe favorable. «El que diguin té molta rellevància i un pes molt important, però creiem que no es pot tirar endavant segons les directrius que ells ens proposen», va subratllar el responsable en matèria urbanística del consistori tarragoní.

Tarrés va destacar que «el seu plantejament és diferent i no compleix els preceptes del POUM. A més, tampoc no té en compte molts dels informes redactats per altres departaments del govern.»

Diferències superables

Aquest estira-i-arronsa ja fa gairebé sis mesos que dura, i això ha actuat com a fre en el procés d'aprovació provisional. No obstant això, sembla que s'està solucionant perquè, segons el mateix Tarrés, «com que el debat és tècnic, és superable, i per les darreres notícies, crec que ens comencem a posar d'acord».

Al marge de l'informe que s'espera de Protecció Civil, n'hi ha més d'una trentena –ho exigeix la legislació sobre plans urbanístic– que sí que han estat favorables, que han estat elaborats per la resta de departaments del govern, i que afecten el medi ambient, la mobilitat, la sostenibilitat, les telecomunicacions, els ports, els aeroports, el patrimoni, la cultura, l'economia i les finances i els ferrocarrils, entre d'altres.

D'aquesta manera, el text que ha definir els eixos de creixement de la ciutat durant les tres pròximes dècades podria rebre l'aprovació provisional durant primavera de l'any que ve.

Les al·legacions ja estan totes estudiades i la majoria, resoltes

S.C

Després de la nova aprovació inicial es va obrir el termini perquè es presentessin al·legacions pertinents. Segons Tarrés, en van arribar unes 200 –algunes de les quals, molt professionals i molt ben fonamentades, a judici del regidor–, a diferència de les més de quatre mil de l'estiu del 2007, provocades per l'alarma social. N'hi havia de particulars, de partits polítics, d'entitats ecologistes i de molts més organismes i, segons va afirmar el regidor tarragoní, «totes estan decidides». Un cop tots els informes de referència de la Generalitat siguin favorables, el plenari haurà de donar compte d'aquestes al·legacions, en una sessió que també servirà per fer l'aprovació provisional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.