Medi ambient

Campanya perquè no es tanquin camins públics

L'Associació de Naturalistes de Girona ha rebut denúncies d'alguns casos i ha iniciat una recollida d'imatges per Whatsapp per detectar-los i comunicar-los

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) acaba de posar en marxa una campanya per detectar casos de tancament il·legal de camins públics a les comarques gironines. L'entitat ecologista explica que en els últims mesos ha rebut denúncies de diversos casos de camins públics que s'estan privatitzant i per això ha decidit iniciar una campanya per detectar-los i comunicar-los als ajuntaments i també als propietaris afectats.

L'ANG explica que “en vista de la proliferació de tanques i tancaments irregulars”, ha considerat necessari posar en marxa una campanya que “impedeixi l'apropiació d'aquests espais públics”. Ho farà a través del seu servei WhatsNat, que va inaugurar el novembre passat i que consisteix en un número de mòbil (615 694 999) al qual els ciutadans poden notificar qualsevol incidència ambiental a l'entitat ecologista a través del servei de missatgeria instantània Whatsapp, que permet l'enviament de textos, imatges, vídeos i àudios. A partir de les imatges que enviïn els ciutadans de casos de camins tancats, l'ANG farà servir diferents eines de consulta de cartografia, dades cadastrals i inventari de béns municipals per comprovar si realment es tracta d'un camí públic tancat de manera il·legal. Si és així, l'entitat farà arribar als municipis l'obligació que tenen els propietaris privats de respectar el lliure dret de pas que la Constitució garanteix.

En aquest sentit, l'ANG recorda que la jurisprudència ha declarat que els camins tenen la condició de públics i que per tant “és indiferent que no figurin en l'inventari de béns municipals o en el de camins i pistes elaborats pels municipis i consells comarcals, si el caràcter d'ús públic s'acredita prou. Naturalistes de Girona deixa clar que les actuacions de la campanya seran de caràcter informatiu, i se centraran a recordar als propietaris de les finques per on passen els camins tancats la condició de via de domini públic d'aquests “amb la col·locació de cartells de camí públic a les portes o tanques que impedeixin l'accés”. A més, tenen la intenció de comunicar les situacions irregulars als ajuntaments corresponents perquè garanteixin el dret de pas i impsosin les sancions pertinents.

LA DATA

21.05.14
És el dia
en què es va posar en marxa la campanya de l'ANG per detectar el tancament il·legal de camins públics.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia