Administracions

administracions

Els consistoris gironins i la Diputació han de retornar a l'Estat 21 milions d'euros

El govern espanyol va avançar més diners dels que realment s'han pogut recaptar amb tributs

Girona, Blanes i Figueres, els que més n'han de tornar

Els ajuntament gironins i la Diputació de Girona hauran de retornar en els propers quatre anys a l'Estat prop de 21 milions d'euros corresponents als ingressos tributaris de l'any 2008, que el govern espanyol va avançar a les administracions locals. En aquesta liquidació del 2008 s'estableix la diferència entre el rendiment definitiu dels diferents recursos i els lliuraments a comptes efectuats, segons dades del Ministeri d'Economia i Hisenda.

El motiu pel qual tant les administracions locals com també les autonòmiques hagin de tornar tants diners al govern espanyol és que aquest no va preveure la crisi i va considerar que els ingressos tributaris serien més grans del que han acabat sent, i per això va avançar més diners dels que ara poden tornar la majoria dels governs autonòmics, diputacions i ajuntaments.

A la demarcació de Girona, l'administració que més diners haurà de tornar, i de molt, és la Diputació, que té una liquidació negativa de 9.140.529,85 euros. Aquesta xifra representa poc menys de la meitat de tot el que han de retornar les administracions gironines. L'Ajuntament que més haurà de tornar és el de Girona, amb gairebé 2 milions d'euros. L'alcaldessa accidental de Girona aquesta setmana, Cristina Alsina, reconeix: “Aquesta notícia suposa un sotrac per a nosaltres i tots els municipis, i també per a Girona”. Tot i això, Alsina reconeix la bona tasca que s'ha fet aquests anys des de l'àrea d'Hisenda del consistori: “Ja s'havia alertat que podia passar i hem fet les coses amb seny per poder-hi fer front”. Caldrà veure com l'Ajuntament planteja el retorn d'aquests més d'1,8 milions d'euros. El segueixen Blanes (813.993,86) i Figueres (748.164,25). També Palafrugell, Sant Feliu de Guíxols, Olot i Lloret hauran de retornar més de mig milió d'euros.

El regidor d'Hisenda de Blanes, Joan Burjachs (CiU), va assenyalar ahir que la notícia no els havia sorprès, ja que sabien que hi hauria una davallada i també els ho havien comunicat. Burjachs remarca que el fet d'haver de tornar aquesta quantitat en 48 mesos significa 200.000 euros menys en el pressupost de l'any vinent per a altres coses. També va criticar el finançament actual dels ajuntaments: “Reivindiquem que cal un finançament just per als municipis, en especial per als turístics”.

LES FRASES

Reivindiquem que cal un finançament just per als municipis, en especial per als turístics
Joan Burjachs
regidor d'hisenda de blanes
Suposa un sotrac per a tots els municipis i també per a Girona, però hem fet les coses amb seny
Cristina Alsina
alcaldessa accidental de Girona

Els Països Catalans hauran de tornar 1.487 milions

Els Països Catalans hauran de retornar a l'Estat espanyol 1.487 milions d'euros en concepte de finançament per territoris del 2008. Catalunya és, rere Andalusia, el govern autonòmic que més haurà de retornar a l'Estat, amb un total de 690,7 milions d'euros. El País Valencià també està en els primers llocs de la llista i haurà de retornar 635,6 milions, i la quantitat que el govern de les Illes haurà de retornar és de 62 milions.

La comunitat de Madrid és l'únic territori que té un saldo al seu favor i cobrarà 15.069.000 euros de l'Estat. Segons el Ministeri d'Economia i Hisenda espanyol, el total de les comunitats autònomes de règim comú, totes menys el País Basc i Navarra, deuen a l'Estat 5.502 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.