Administracions

barcelonès

Trias vol una aliança tàctica amb Madrid

L'alcalde barceloní proposa que totes dues ciutats negociïn conjuntament amb l'Estat un model de finançament a mida

Hi ha àmbits on la rivalitat hi és i hi continuarà sent, però alhora hi ha un conjunt de reivindicacions en què Barcelona i Madrid han de ser capaces d'alçar una única veu. Aquest és el discurs que l'alcalde de la capital catalana, Xavier Trias, plantejarà al seu homòleg madrileny, Alberto Ruiz Gallardón, en una trobada que tots dos mantindran, en principi, el mes de setembre vinent. D'aquest conjunt de temes d'interès comú estratègic, el finançament dels seus respectius ajuntaments és probablement el més crucial. En una entrevista concedida ahir a l'agència Efe, Trias apuntava que el fet que totes dues ciutats tinguin la possibilitat de tenir una relació fiscal de bilateralitat amb l'Estat, en virtut de les seves respectives cartes municipals, dóna molt de marge de cara a plantejar-hi una negociació conjunta. “Jo, com a alcalde de Barcelona, donaré suport als ajuntaments perquè tinguin un nou finançament”, va proclamar, i també va explicitar que en el cas de totes dues urbs aquest nou model s'ha de basar en la participació directa en determinats impostos estatals, com ara l'IVA. Després de fer aquesta anàlisi, el vicealcalde de Madrid Manuel Cobo es va mostrar obert a estudiar aquestes propostes, “no només amb l'alcalde de Barcelona, sinó amb tots els alcaldes de l'Estat”, i també va denunciar la caducitat de l'actual fórmula de finançament de les corporacions locals.

En un altre àmbit en què Trias va apuntar que Madrid i Barcelona també poden col·laborar és en matèria cultural a través del Liceu i el Teatro Real. Com? En la reunió del setembre ja se'n parlarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.