Administracions

Les noves retallades d'Educació encenen els ajuntaments

Les administracions locals mostren el seu desconcert per la rebaixa de la quantitat de diners que el govern aporta a les escoles de música i llars d'infants

S'estudia des d'augmentar les taxes fins a assumir la despesa

A contrapeu. Així han agafat als ajuntaments catalans les noves retallades anunciades pel govern de la Generalitat i que ara afecten les escoles municipals de música (23%) i les escoles bressol (11%). El més greu del cas, segons diversos consistoris consultats, és que la decisió té efectes sobre el curs 2010-2011 i, per tant, ara s'han de buscar fórmules per cobrir una despesa que ja no es pot reduir, ja que ha estat realitzada.

Alguns ajuntaments tenen clar que una de les poques vies d'escapatòria és incrementar-ne les taxes. És el cas de Pineda de Mar (s'estudia apujar-les un 10%, entre altres mesures, com ara suprimir programes o negociar a la baixa el contracte del servei), Tarragona, l'Espluga de Francolí (el regidor Joan Amigó preveu que s'haurà d'augmentar el preu de la matrícula, alhora que lamenta que la decisió es prengui amb el curs acabat”) i el municipi lleidatà de la Paeria (en estudi). També hi ha consistoris que, tot i les dificultats econòmiques del moment, es veuen amb cor d'assumir la despesa, com al Vendrell (“no hi ha cap més solució que acceptar el que ens ofereix el govern de la Generalitat”, afirma el regidor de Cultura, Albert Solé) i l'Alcanar, on només podran disposar de 74.700 euros dels 133.800 de què disposaven.

En qualsevol cas, l'anunci de la nova tisorada ha deixat fora de joc el món municipal, que, desconcertat, desconeix com farà front a la nova situació. Bona part dels ajuntaments consultats admeten que encara han d'estudiar com assumiran la despesa: Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Matadepera, Arenys de Mar, Lleida, Tortosa (on es descarta apujar els preus perquè ja es va fer l'any passat) i Montblanc (on l'alcalde Josep Andreu parla de “deslleialtat institucional, perquè tres dies abans de la rebaixa ens van garantir que no passaria del 10%”).

Al govern li plouen les crítiques, fins i tot des d'algun ajuntament convergent. La regidora de Barcelona Maite Fandos (CiU) assegura que el consistori “no acceptarà de cap manera menys suport de la Generalitat”. El regidor socialista d'Esplugues de Llobregat, Enric Giner, denuncia que el Departament d'Educació comuniqui la rebaixa a l'agost i sense possibilitats de reacció fins al setembre, una crítica que també formulen des de l'Ajuntament del Vendrell.

Aquesta altra retallada ha aixecat polseguera a les Terres de l'Ebre, on pràcticament cada municipi té una escola de música lligada en alguna banda. Tot i que la majoria, excepte Alcanar, Ulldecona, l'Ametlla de Mar, Santa Bàrbara i Tortosa, són privades, des de la Federació Catalana de Bandes de Música s'ha lamentat la decisió. “Quan hi ha crisi la que s'emporta les retallades més importants és la cultura i això no hauria de ser així”, ha afirmat el president honorífic de la federació, Joaquín Urquizu.

Badalona

L'Ajuntament haurà d'assumir uns 150.000 euros

En espera de rebre la notificació oficial que quantifica aquesta retallada, l'Ajuntament de Badalona calcula que la decisió “ens sortirà cara”; així ho ha dit el regidor d'Educació, Juan Fernández (PP). L'edil creu que entre 125.000 i 150.000 euros que no eren previstos hauran de sortir de les arques municipals i assegura que, tret de retallar places, s'estudiarà quines mesures es poden aplicar. No es descarta apujar les taxes, tot i que molts alumnes són becats i el cost el continuaria assumint el consistori. Fernández qualifica l'actitud del govern d'“irresponsable” i creu que els àmbits de la sanitat i l'educació “haurien de ser intocables”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.