Administracions

Maresme

Escola que busca nou ús

L'Ajuntament d'Alella crea una comissió per debatre el futur de la Torre del Governador, actualment abandonada

Havia estat un internat escolapi durant un segle

L'antic internat dels escolapis, a Alella, està en desús des de fa més d'una dècada i la seva degradació és força notòria. En els darrers mesos diversos episodis de robatoris i maltractament del patrimoni han accentuat encara més aquesta sensació d'abandonament d'aquest imponent edifici modernista, també conegut amb el nom de Torre del Governador, que ara està en mans de la immobiliària Quabit.

En aquests darrers anys s'han posat sobre la taula diversos projectes per rehabilitar l'antiga escola. Des de convertir-la en seu universitària fins a fer-hi un gran hotel de luxe, però totes les propostes s'han acabat desestimant i ara sembla que la propietat ha deixat aquests terrenys en suspens a l'espera d'un context econòmic més propici. Tot i això, l'Ajuntament d'Alella creu que és el moment d'actuar, i per això ha creat una comissió de treball que debati sobre el futur d'aquest singular espai del municipi.

“Té dos objectius”, explica l'alcalde, Andreu Francisco (ERC): “D'una banda, prendre mesures a curt termini per corregir la progressiva degradació i, de l'altra, conversar sobre què es pot arribar a plantejar en el futur.” La comissió es va reunir per primera vegada la setmana passada i està formada per un representant de cada grup polític, per tècnics municipals i per cinc ciutadans: els arquitectes Salvador Rives i Mireia Barnadas, l'arqueòleg Josep Font, l'advocadessa Sònia Pujol i l'exregidor Fede Moraleda. Les reflexions, en les quals no hi participarà la propietat, es fan en ple procés de redacció del nou pla general urbanístic (POUM), que, en la seva fase inicial, preveu la reducció del sostre d'equipament de 16.000 metres quadrats a 7.000. Actualment, les edificacions de l'antiga escola tenen un sostre construït d'aproximadament uns 4.500 metres quadrats. “Aquests paràmetres són modificables en l'aprovació provisional”, explica l'alcalde alellenc, que hi afegeix que una altra de les qüestions que cal valorar és el cost de la recuperació de l'espai. “A banda del que podria costar comprar la finca, cal saber què costaria rehabilitar-la i mantenir-la”, destaca Francisco, alhora que admet que fer-ho “des de la iniciativa estrictament municipal és totalment inviable”. Fos quina fos la sortida, en cap cas es preveu que aquesta sigui a curt termini.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.