Administracions

ADMINISTRACIONS

El sector de l'oci nocturn no veu clar que els alcaldes en decideixin els horaris

Creuen que hi ha risc d'“arbitrarietats” i més sinistralitat per arribar als municipis on es tanqui més tard

Els ajuntaments reben l'anunci amb divisió d'opinions

La possibilitat que els alcaldes de cada població tinguin llibertat per fixar els horaris de tancament dels locals d'oci nocturn, una competència que fins ara depenia només de la Generalitat, no agrada a la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm). El seu secretari general, Joaquim Boadas, només la troba positiva “en casos puntuals, si un local concret no compleix la normativa, i de manera justificada”, però alertava ahir de diversos riscos si es generalitzés.

Pels empresaris, partidaris de flexibilitzar la normativa i ampliar els horaris fins a les 6 del matí per afavorir la marxa esglaonada dels clients dels locals, el fet que els ajuntaments puguin avançar-los l'hora de tancar podria generar “inseguretat jurídica” i més “accidents a les carreteres”.

Boadas posava com a exemples pràctics el fet que els amos dels locals paguen el cost de les llicències en funció d'un horari que ara es podria retallar. I alhora afegia que “la gent que es trobi en una població on els locals tanquen a les quatre se n'anirà després allà on tanquin més tard, de manera que augmentarà la mobilitat nocturna i el risc de sinistralitat viària”.

Regulació automàtica

El sector de l'oci nocturn reivindica, en canvi, l'equiparació d'horaris i una regulació automàtica, amb uns horaris calendaritzats segons la temporada i les diverses festivitats anuals. És la via que apunta la Fecasarm per evitar “discrecionalitats i arbitrarietats” en què, segons Boadas, podrien incórrer els alcaldes influïts “per moltes pressions veïnals” contràries a l'activitat de discoteques i altres locals musicals. Per això limitarien la potestat dels municipis, exclusivament, per als casos en què, per exemple, els locals no tinguin l'aïllament acústic normatiu o presentin altres deficiències.

Els aldarulls estivals

La Fecasarm, finalment, tampoc no té clar que avançar el tancament resolgui el risc d'aldarulls. “Si a Lloret es decretés tancar més d'hora entre setmana en temporada turística, per exemple, molts clients podrien estar temptats de continuar la festa al carrer i és difícil resoldre-ho amb policia”, augurava el secretari general.

La recepta dels empresaris, en tot cas, passa per fomentar les campanyes de civisme i ampliar els horaris. Boadas va insistir que la garantia per evitar problemes de convivència a la via pública passa per mantenir el públic a les discoteques: “A dins hi ha pocs problemes, perquè els locals estan preparats, però als carrers no passa el mateix”, sentenciava.

LA FRASE

Si l'horari el marca cada alcalde, es crearà inseguretat jurídica i la gent se n'anirà allà on tanquin més tard
Joaquim Boadas
SECRETARI GENERAL DE LA FECASARM

Lloret limitaria els horaris només a l'estiu

El canvi normatiu, avançat pel conseller d'Interior, Felip Puig, en les jornades sobre el futur turístic a Lloret, va ser ben rebut per l'alcalde del municipi, Romà Codina. Malgrat això, va avançar que només serien partidaris d'aplicar-la al juliol i a l'agost, també per evitar que els joves del municipi haguessin de conduir de nit en els mesos de temporada baixa.

Entre els alcaldes consultats ahir per aquest diari, el de Torroella, Jordi Cordón (CiU), també va alertar que “caldrà un consens d'horaris entre els municipis per evitar una manca de seguretat a les carreteres, si els joves saben on es tanca més tard” i es va mostrar partidari d'ampliar els horaris a l'estiu, però reduir-los a l'hivern. El de Roses, Carles Pàramo (CiU), veu bé deixar la decisió en mans dels municipis, però va reclamar “tenir també la potestat sancionadora”. I a l'Escala, Estanis Puig (PSC), va posar com a condició que la Generalitat els doti amb més recursos: “Si suposa només un descàrrec de competències, no hi estaríem d'acord.” Finalment, pel figuerenc Santi Vila (CiU), l'anunci de Puig és “una excel·lent notícia”. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, també s'ha felicitat perquè “en teníem necessitat”. Considera que serà “una eina més ara que creixerem amb serveis i turisme”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.