Administracions

política municipal

Catorze alcaldes gironins, en el Consell de Governs Locals

Els batlles destaquen la feina feta durant trenta anys contra el que consideren una campanya de desprestigi

Constitueixen l'òrgan de representació institucional del món local

El Consell de Governs Locals, la primera institució de representació de l'àmbit municipal català, ja és una realitat. Tal com preveu la llei de governs locals, un centenar d'alcaldes van constituir ahir a Barcelona aquest òrgan –que neix sense pressupost– i van escollir-ne els seus màxims representants. Manuel Bustos (FMC) en serà el president els primers divuit mesos i després traspassarà aquesta responsabilitat a Miquel Buch (ACM), que l'exercirà fins a finals del mandat. A més, tots els partits hi tindran un vicepresident: Lluís Tejedor (ICV-EUiA), Laura Vilagrà (ERC) i Luis Caldentey (PP). La sessió, celebrada al Saló de Cent de l'ajuntament, també va servir per emetre un clam unitari en defensa del municipalisme, una enèsima veu d'alarma sobre les dificultats que travessen les hisendes locals, però també una queixa enèrgica contra els que culpen els ajuntaments d'haver estirat més el braç que la màniga. “És cert que no tothom ho ha fet bé, però la immensa majoria dels ajuntaments han creat equipaments ajustats, que s'utilitzen i que són exemple de bona praxi”, asseverava el vicepresident del consell, Miquel Buch (CiU). El president, Manuel Bustos (PSC), recordava que el dèficit municipal només suposa el 5% del total del dèficit públic espanyol. “Els ajuntaments hem generat benestar i progrés amb uns recursos molt limitats”, va dir alhora que convidava els presents a “sentir orgull” i “valorar” la feina feta “des de baix”. El Consell de Governs Locals està format per 43 alcaldes de CiU, 31 del PSC, 10 d'ERC, 8 del PP i 8 d'ICV-EUiA i es reunirà com a mínim un cop a l'any.

Alcaldes gironins

Entre aquests, catorze hi són en representació dels ajuntaments de les comarques gironines. A banda del president de la Diputació i alcalde de Salt, Jaume Torramadé, que com a tal n'és membre nat, han estat designats membres del nou Consell de Governs Locals, per part dels ajuntaments de CiU gironins, els alcaldes de Puigcerdà, Amer, Hostalric, Llançà, Lloret de Mar, Palol de Revardit, Ribes de Freser i Ripoll; com a representants dels ajuntaments del PSC, els alcaldes de Blanes, l'Escala i Palamós, i per part d'ERC hi ha els alcaldes de la Bisbal d'Empordà i Verges.

Ortega promet complir els pactes

La vicepresidenta Joana Ortega, va cloure la sessió i va dedicar paraules esperançadores als alcaldes presents. La número dos del govern va prometre fer front comú a l'hora de negociar la devolució de les liquidacions de l'Estat dels anys 2008 i 2009 i també va assegurar que la Generalitat complirà “tots els compromisos adquirits” amb els ajuntaments. “No podem permetre que els alcaldes i alcaldesses del nostre país quedin desprotegits i vegin les seves finances compromeses per l'incompliment d'un compromís contret per la Generalitat”, va dir. Pel que fa al tema de les liquidacions, Ortega va apostar per pressionar l'Estat perquè condoni el deute de 790 milions d'euros que han d'assumir els consistoris catalans i, en el cas que això no sigui possible, “que compensi les liquidacions positives futures, amb les liquidacions negatives passades”. El president del Consell de Governs Locals, Manuel Bustos, va assegurar que se sentia “reconfortat” per la “sensibilitat del govern”, però va matisar que no estarà totalment tranquil fins que aquestes promeses es facin finalment efectives.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.