Administracions

barcelonès

Badalona no ha pagat el 2011 ni un euro del contracte de neteja

L'Ajuntament té pendent d'abonar a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), només d'aquest exercici, dotze milions d'euros

Populars i socialistes s'acusen mútuament de no haver fet els deures quan tocava

A l'Ajuntament de Badalona se li acumulen els problemes lligats a l'estat de les seves finances. Només uns dies després que es fes públic que el consistori tenia acumulat un deute d'1,5 milions d'euros amb Endesa, s'ha sabut ara que deu dotze milions d'euros a l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), encarregada del servei de neteja a la via pública i la recollida d'escombraries. I és que FCC, que no ha volgut parlar-ne, no ha vist un sol euro aquest any provinent de les arques municipals. L'Ajuntament de Badalona, en funció de l'ambiciós contracte signat la primavera de l'any passat, ha d'abonar a Fomento 19,4 milions cada any, durant vint exercicis. El consistori badaloní acumula en un calaix totes les factures pendents del 2011.

Aquests impagaments no han repercutit fins al moment en el servei de neteja, ni res indica que FCC tingui intenció de moment d'exercir mesures de pressió per cobrar el que se li deu. Tant l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, com el regidor de Via Pública, Daniel Gracia, van agrair ahir “l'actitud i la responsabilitat” de Fomento en tot aquest conflicte. Segons Gracia, l'Ajuntament ha pactat amb Fomento abonar aquest any una part dels diners que es deuen i la resta cobrir-la amb una planificació mensual al llarg del 2012. Qualifica de “sorpresa majúscula” la radiografia dels calaixos que s'ha trobat el PP. “No ens esperàvem que FCC no hagués cobrat encara ni un euro”, ha manifestat l'edil de Via Pública, que responsabilitza el PSC, anteriors gestors d'Hisenda i de Via Pública, d'aquesta situació.

L'exregidor d'Hisenda i actual portaveu del grup municipal socialista, Francesc Serrano, ha defensat que l'anterior executiu ha tramitat diverses factures a Fomento, fins i tot durant el present exercici, i que si el PP no hi ha fet front “és perquè no han fet bé la feina, no han sol·licitat els préstecs quan tocava i ara es troben que no tenen liquiditat”. Els populars han demanat ara un crèdit per valor de 8 milions d'euros i en breu en sol·licitaran un altre que puja a 18 milions. Aquests diners, segons el regidor de Via Pública, ajudaran a afrontar el dèficit amb Fomento. Serrano recorda que el nou contracte de neteja també va rebre l'aprovació del PP. En tot cas, ni l'alcalde ni el regidor de Via Pública l'han qüestionat, ni ara ni en el moment en què es va signar (Gracia aleshores no era regidor de l'Ajuntament).

El que ha fet referència a la viabilitat econòmica del contracte és l'exprimer tinent d'alcalde i regidor de CiU Ferran Falcó. Explica ara que la federació nacionalista, aleshores sòcia de govern del PSC i d'ERC, ja va mostrar la seva preocupació per aquest aspecte, “però des d'Hisenda i des d'Urbanisme el van avalar”. “I nosaltres no vam qüestionar que no tindríem problemes per pagar-lo.” El socialista Francesc Serrano acusa Falcó d'haver donat “una altra mostra de cinisme, ja que ha actuat com si no hagués passat pel govern”.

26
milions d'euros
sumen els crèdits que demanarà el govern de Badalona per poder eixugar dèficit.
12
milions d'euros
deu l'Ajuntament de Badalona a FCC, empresa que fa el servei de neteja de la via pública.

El deute amb Endesa, en mig any

El 28 d'octubre passat saltava l'alarma de les finances municipals quan Endesa va tallar la llum de sis equipaments municipals (quatre instal·lacions esportives i dues de culturals) en resposta a les diverses factures impagades per l'Ajuntament de Badalona, corresponents a aquests i a altres edificis. La factura pendent puja actualment a 1,5 milions d'euros, segons va informar el govern del PP i va corroborar la companyia elèctrica.

En poques hores es va restablir el servei als sis equipaments públics, però en l'aire quedava una conversa per mirar de negociar un calendari de pagaments. Aquest intercanvi dialèctic ha tingut lloc en els darrers dies, via telèfon, i l'alcalde Xavier Garcia Albiol va confirmar ahir que ell mateix havia liderat les negociacions i que s'ha acordat que l'Ajuntament es posarà al corrent de pagament amb Endesa en un període total de sis mesos. “Això serà possible gràcies als préstecs que hem demanat o que estem en vies de demanar”, va subratllar ahir el batlle badaloní.

Aquests préstecs bancaris, que ascendeixen a 26 milions d'euros, han de servir també per eixugar part del dèficit de 60 milions d'euros que acumula el consistori badaloní i que el govern municipal ha de deixar resolt en els tres anys i mig que resten de mandat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.