Administracions

barcelonès

Santa Coloma impedirà durant un any que s'obrin nous centres de culte

El govern colomenc i dos grups de l'oposició tiren endavant la moratòria de dotze mesos

L'Ajuntament reclama a la Generalitat 14,7 milions pendents

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet no autoritzarà, durant un any, l'obertura de cap nou centre de culte a la ciutat. Així ho va acordar ahir el ple municipal, que va aprovar una moratòria de dotze mesos amb el vistiplau de l'equip de govern (PSC, ICV-EUiA i CiU) i dos grups de l'oposició (PP i PxC). El primer tinent d'alcalde, Esteve Serrano (PSC), va justificar aquest parèntesi per la necessitat d'obrir un debat i donar forma a la normativa urbanística del consistori en matèria de locals religiosos.

Unes hores abans de l'inici del ple, Serrano va voler deixar molt clar que si la moratòria arriba en aquests moments és perquè s'ha volgut fer coincidir expressament amb la inexistència de demanda per part de les comunitats religioses: “Actualment no hi ha a l'Ajuntament cap sol·licitud d'obertura d'un oratori”, va subratllar. La voluntat del govern local és aprofitar aquest període d'un any per elaborar de pas un mapa dels centres de culte de la ciutat

L'Ajuntament de Santa Coloma no té entre mans cap petició d'obertura de centre de culte, però sí que té una ubicació pendent de resoldre. És el cas de la comunitat musulmana que resa ens uns mòduls prefabricats del parc de Can Zam. Aquest emplaçament va ser el resultat del conflicte que es va viure a la ciutat a finals del 2004, quan els veïns del barri del Singuerlín van rebutjar amb manifestacions diàries un oratori musulmà. La solució, aleshores, va ser traslladar el centre de culte als mòduls de Can Zam. Havia de ser una solució temporal, per només tres anys, però avui dia la comunitat musulmana de Santa Coloma continua resant a Can Zam i manté la situació de provisionalitat.

D'altra banda, un altre punt destacat de l'ordre del dia d'ahir van ser el nomenament de l'exregidor socialista Joan Carles Mas com a assessor de l'Alcaldia, responsabilitat que no serà remunerada, tot i que, davant una pregunta de Gent de Gramenet, el govern no va aclarir si cobrarà dietes o disposarà de privilegis com ara una plaça de pàrquing. Gent de Gramenet també va criticar la imminent incorporació com a director de Recursos Humans i Serveis d'Informació de Néstor Cañete (regidor socialista dels Pallaresos, a la demarcació de Tarragona), en considerar que a Santa Coloma es pot trobar una persona perquè ocupi aquesta plaça

Retard en el pagament

El govern local, a més, va donar compte del darrer informe d'intervenció i tresoreria, que indica que l'Ajuntament està trigant una mitjana de 83,74 dies a abonar les factures als proveïdors, quan la llei obliga a pagar-les en un màxim de 50 dies. El primer tinent d'alcalde va alertar: “És impossible ajustar-nos al que fixa la llei si es manté la demora en el pagament dels diners que ens deuen altres administracions.”

El deute que la Generalitat té amb l'Ajuntament de Sant Coloma, de 14,7 milions ara però que en breu es dispararà fins als 20 milions, va motivar una de les mocions presentades ahir, aquest cop pel PSC i ICV-EUiA.

Més contundència amb la venda de vehicles al carrer

La sessió d'ahir també va servir per intentar posar fre a la venda il·legal de cotxes al carrer. El govern de Santa Coloma manté la prohibició d'estacionar vehicles a la via pública per vendre'ls o llogar-los, però obre la porta a la possibilitat que una grua municipal els retiri tan bon punt els detecti (fins ara el propietari rebia un avís i tenia un marge de 48 hores abans de ser sancionat). L'Ajuntament de Santa Coloma ha informat que ha detectat tres zones del municipi on prolifera aquesta pràctica: la rambla del Fondo, l'avinguda Santa Coloma a l'altura de Can Peixauet, i l'avinguda Francesc Macià amb Pallaresa.

També ha constatat que sovint es tracta d'un negoci organitzat, en mans d'unes quantes persones que cobren una comissió un cop efectuen la venda. En tot cas, la multa la rebrà la persona al nom de la qual estigui el vehicle, no pas l'intermediari. La mesura, inclosa en l'ordenança de circulació de vehicles i vianants, no va tenir el suport de l'oposició, que es va abstenir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.