Administracions

segrià

La Paeria retalla 1,5 milions a les concessionàries locals

Neteja, transport, jardineria, zona blava i manteniment d'edificis rebran menys diners

L'equip de govern havia calculat un estalvi de 800.000 euros i finalment doblarà aquesta previsió

L'Ajuntament de Lleida ja ha tancat la negociació amb tres concessionàries locals per rebaixar el cost dels contractes i retallar despesa. De moment, ja s'ha sumat un estalvi d'1,3 milions i la previsió és completar aquest procés amb almenys dues concessionàries més i superar el milió i mig de reducció de costos.

La quantitat supera, de fet dobla, la previsió inicial, ja que el pla d'estalvi municipal, aprovat amb el pressupost d'aquest any establia una reducció de 800.000 euros per la revisió dels grans contractes.

L'operació comporta una reducció de serveis, i l'objectiu municipal és esquivar afectacions en prestacions bàsiques. La primera tinenta d'alcalde i responsable de les concessions municipals, Marta Camps, va explicar que “no s'eliminaran serveis”, sinó que, “en tot cas, es reorganitzaran i es reduiran en alguns casos”.

La legislació vigent permet a les administracions una reducció de fins a un 20% d'aquests contractes de concessió administrativa, però “la mitjana de les rebaixes quedarà entre el 6% i el 7%”, segons explicava l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Les negociacions tancades han estat amb les empreses de jardineria que s'encarreguen dels parcs i jardins de la ciutat, en les quals es retallarà en 300.000 euros l'aportació municipal. Els contractes pugen a uns 3,2 milions.

En el cas de la neteja i recollida de brossa, la revisió a la baixa és del 6,7%, és a dir, 840.000 euros. Per tant, la Paeria pagarà aquest any un total d'11,9 milions. És el contracte més important de la ciutat.

El ple de divendres passat va aprovar, amb l'abstenció de CiU i els vots favorables del PSC i el PP aquesta modificació del contracte de neteja.

En el transport públic, s'ha tancat un estalvi de 150.000 euros reduint freqüències o suprimint serveis d'autobús en dissabte a quatre línies. No es descarten, però, més mesures.

El contracte amb Autobusos de Lleida, empresa del grup Moventis, supera els 5,3 milions d'euros anuals.

Queden damunt la taula les negociacions amb les empreses que fan el manteniment i la neteja d'edificis municipals i també amb la concessionària de les zones blaves d'aparcament i del servei municipal de grua. Aquest últim serà el que es reduirà, ja sigui reduint algun torn o “aparcant” alguna de les grues que ara retiren vehicles de la via pública, segons la Paeria, tot i que no s'ha tancat encara cap acord. En aquest cas, el contracte amb la concessionària Eyssa puja a uns 2,6 milions d'euros.

Fonts municipals explicaven que en la majoria d'aquests casos els ingressos que es generen se situen molt per sota de la despesa, ja que es tracta de serveis bàsics i públics i que, per tant, són subvencionats. En el transport públic és on més es percep aquesta diferència, ja que només es rep una subvenció de la Generalitat pel dèficit del servei d'uns 675.000 euros. I el rebut de la brossa només genera uns ingressos de poc més de cinc milions en relació amb els prop de dotze que s'acaben pagant.

La Paeria disposa d'altres concessions de serveis, tot i que menors i que en un principi no es tocaran, ja que es tracta de serveis socials i educatius, així com la cessió o el lloguer de terrenys al Parc Científic i Tecnològic de Lleida.

LES XIFRES

20
per cent
de topall fixa la llei per reduir els contractes de les concessions administratives de serveis.

LA FRASE

La revisió de les grans concessions de la ciutat se situarà de mitjana entre el 6% i el 7%
Àngel Ros
Alcalde de Lleida
21,5
milions d'euros
és el cost previst al pressupost per sufragar els serveis que presten terceres empreses.

Negociacions per evitar acomiadaments de plantilla

La torna d'aquesta revisió de contractes a les grans concessionàries implica la possibilitat de reduir plantilles. Les empreses afectades ja han anunciat als seus treballadors que aquesta disminució de recursos i feines es podria traduir en una reducció de llocs de treball.

L'alcalde Àngel Ros ja s'ha hagut de reunir amb més d'un comitè i gerents per intentar arribar a acords de flexibilització laboral que evitin aquests acomiadaments. L'adjudicatària de la neteja i recollida de brossa, Ilnet, ja va “espantar” amb una reestructuració laboral que podria comportar una desena d'acomiadaments. L'amenaça, però, ja ha provocat que els treballadors plantegin una vaga indefinida al març. A Autobusos de Lleida també s'estudien canvis en la plantilla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.