Administracions

ADMINISTRACIÓ LOCAL

Sant Feliu vol eradicar les plaques de guals il·legals i fer aflorar els encoberts

El consistori pretén incorporar al cens de llicències els aparcaments en carrers de vianants o on no es permet estacionar

Els senyals irregulars són arrencats

Les successives campanyes d'inspecció fetes per funcionaris de l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols han permès eradicar desenes de guals irregulars. Es tracta d'accessos a aparcaments i parcel·les senyalitzats amb plaques genèriques, sense l'escut municipal ni el número de llicència, que els propietaris adquireixen pel seu compte i sense pagar-ne la corresponent taxa municipal.

La pràctica es detecta, sobretot, en carrers de vianants o vies en què no es permet l'estacionament en superfície, de manera que els infractors no han de fer ús de la prohibició d'estacionar-se davant la seva porta que implica el gual legal. El regidor de Mobilitat, Quim Clarà, explica que les plaques no oficials, quan es detecten, “són arrencades pels funcionaris” i es tramet una notificació als propietaris perquè donin d'alta una llicència regular.

Els guals encoberts

A banda de la picaresca flagrant de les plaques falses, fa un parell d'anys el consistori ja es va trobar amb alguns casos de plaques amb números donats de baixa que s'havien reutilitzat en altres domicilis.

Però la tasca més feixuga consisteix a fer aflorar els accessos de vehicles encoberts que no paguen la taxa ni havien col·locat una placa irregular. Pels carrers del nucli antic, en la majoria dels quals no es permet estacionar, hi conviuen portes d'accés amb la placa normativa amb d'altres on no n'hi ha, però per demostrar-ne l'ús caldria enxampar l'amo del vehicle entrant-ne o sortint-ne. I és que el dret de gual, a més de prohibir l'estacionament d'altres vehicles al davant de l'accés, atorga al seu titular permís per transitar amb el vehicle damunt de la vorera o les zones de vianants fins a l'aparcament.

A la ciutat hi ha uns 1.800 guals donats d'alta, però Clarà calcula que la xifra s'incrementarà quan es finalitzi l'actualització del cens. L'encarregaran als mateixos tècnics municipals, per estalviar el cost d'haver d'encarregar un estudi extern. El regidor defensa que servirà per posar fi al “greuge comparatiu que el ciutadà que no compleix amb les obligacions gaudeixi dels mateixos beneficis que els que sí les compleixen”.

93,4
és el darrer percentatge
de liquidació dels guals municipals a la població, corresponent a l'exercici 2011.
1.800
són les llicències
de gual que, aproximadament, estan donades d'alta i al corrent de pagament a Sant Feliu.

Més llicències: preus més baixos

Un dels punts positius de la campanya de control i cens dels guals guixolencs és que podria beneficiar el conjunt de contribuents. El govern local esperarà a tenir sobre la taula els resultats, però el regidor de Mobilitat avança que “fins i tot hi hauria la possibilitat d'abaixar l'import de la taxa” si s'aconsegueix fer créixer el nombre de guals gràcies a la regularització.

Pel que fa als nivells de morositat que s'havien detectat en els últims exercicis, la darrera estadística facilitada per l'executiu ganxó, referent a l'exercici del 2011, apuntava que un 93,4% de les llicències estaven al corrent de pagament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.