Administracions

Barcelona aprima la maquinària

L'Ajuntament inicia el procés per simplificar el seu dens entramat d'empreses i organismes municipals

El govern de CiU troba en el PP un aliat potencial per fer una esporgada dràstica a Urbanisme

Resguardat amb el tel de la discreció per no despertar excessives susceptibilitats polítiques i laborals, el govern local de CiU ha començat la carrera per reestructurar el conjunt d'empreses i organismes autònoms que formen part de l'Ajuntament de Barcelona. Un compromís que va ser un eix central en el programa electoral de la federació nacionalista, i que té per propòsit dimensionar a la baixa una maquinària administrativa que ha assolit unes dimensions colossals.

Aquest procés –que s'anirà desenvolupant progressivament al llarg del mandat–, ja s'ha iniciat a Urbanisme, la macroàrea del consistori on potser és més patent aquesta duplicitat i saturació de societats municipals. L'objectiu és racionalitzar l'entramat d'empreses que gestionen les inversions en aquest àmbit, i on Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA) juga un paper de centralitat, i de la qual depenen cinc més –Pro Nou Barris SA, 22@BCN SA, Agència de Promoció del Carmel SA, Pro Eixample SA i Foment de Ciutat Vella SA– que teòricament s'encarreguen de desplegar actuacions de caràcter més sectorial en els seus districtes. La comissió de govern de l'Ajuntament celebrada a finals de febrer ja va acordar iniciar un procés per simplificar aquesta estructura, que ja no es pot justificar en un context de contracció de la despesa. Paral·lelament, els últims consells d'administració d'aquestes sis societats fets la setmana passada van aprovar encarregar els seus respectius informes sobre com unificar possibles serveis entre elles i evitar duplicitat de tasques.

Joc de possibles aliances

Donada la seva situació de minoria, però, l'executiu de Xavier Trias haurà de trobar un soci polític amb qui pactar l'abast d'aquesta reestructuració, per ara sectorial. El PSC ja ha expressat que la seva aposta és transformar BIMSA en tres societats amb objectius diferencials per respondre a les necessitats de les actuacions a Ciutat Vella, la part central de Barcelona (Proeixample i 22@) i els barris de muntanya (Pro Nou Barris i l'Agència del Carmel). ICV-EUiA també es mostra predisposada a parlar d'aquesta simplificació, però reclama que el procés es faci amb més llums i taquígrafs. Divendres al ple, demanarà explicacions sobre la qüestió.

En aquest escenari, el PP es reivindica com a parella per obrir el ball amb CiU. Tots dos partits ja van tractar la qüestió durant la negociació del pressupost, però els populars ahir van concretar la seva proposta: que les sis empreses de l'àrea urbanisme es redueixin a una, ja que tenen un excés de càrrecs directius –en el cas de l'Agència del Carmel, el 44% de la plantilla (7) ho són–. L'estalvi anual de la mesura –que no preveu acomiadaments però tampoc cobrir jubilacions– seria de 4,5 milions.

89.000
euros anuals
és el sou dels directius de l'Agència del Carmel. La mitjana de la resta d'empreses és de 78.000.
891
milions d'euros
en inversions van executar entre el 2008 i el 2011 les sis empreses de l'àrea d'Urbanisme.

Units per l'economia i enemistats pels símbols

De manera formal i protocol·lària, ni CiU ni PP han començat encara a negociar com es concretarà aquesta simplificació de les empreses d'urbanisme, però entre els populars hi ha el convenciment que hi haurà un acord. Seria una expressió més de la bona sintonia que hi ha entre les dues formacions en polítiques de matèria econòmica, ja que al PP li interessa, i molt, explotar el discurs que gràcies a la seva mà l'Ajuntament fa una aposta per
l'austeritat i l'eficiència.

Molt diferent, però, és l'actitud que es dóna entre convergents i populars quan es toquen qüestions d'àmbit més polític i, especialment, simbòlic. Per exemple, els actes de commemoració dels 300 anys del 1714 han enervat el PP, que també admet obertament que pren nota de l'últim congrés de CDC. “Si Trias trasllada les tesis sobiranistes del congrés a la seva tasca com a alcalde, amb el PP no hi tindrà res a parlar” va advertir ahir el seu lider municipal, Alberto Fernández Díaz. L'acord sobre el PAM, per tant, ara mateix perilla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.