Administracions

hisenda

L'Ajuntament de Figueres deu 4,5 milions d'euros en factures a proveïdors

Amb el pla d'ajust que el consistori enviarà a Madrid es preveu convertir el dèficit de 9 milions en un romanent de tresoreria positiu de 850.000 euros el 2015

L'Ajuntament de Figueres ha anunciat que deu factures per valor de 4,5 milions d'euros a proveïdors. Aquestes són xifres a tancament de l'exercici del 2011 i que s'han de presentar al Ministeri d'Hisenda juntament amb un pla d'ajust que l'equip de govern, de CiU, preveu aprovar en un ple extraordinari que es farà divendres. Aquests impagaments, segons va explicar ahir el regidor d'Hisenda, Manuel Toro, corresponen a un import que suposa una dotzena part del pressupost de l'Ajuntament –de 47 milions d'euros– i corresponen a factures dels últims mesos de l'exercici passat.

Manel Toro va concretar que per respondre a aquests pagaments l'Estat “ha orquestrat” una operació en què dona un crèdit a retornar en deu anys –vuit més dos de carència– i demana que l'Ajuntament presenti un pla d'ajust que permeti no només eixugar aquests deutes, sinó també afrontar el romanent de tresoreria negatiu que acumula el consistori el 2010 i 2011 i que suma nou milions d'euros de dèficit.

L'Ajuntament espera aturar aquests números negatius aquest mateix any i tancar l'exercici amb com a mínim un euro positiu, tot i que admet que hauria d'haver iniciat les mesures d'ajustament de la despesa ja el 2009 i que no es va fer. Des del consistori també es destaca que l'endeutament en aquest moment està a un nivell que considera raonable, en un 87%.

Amb el pla d'ajust que l'Ajuntament de Figueres presentarà al Ministeri d'Hisenda s'espera que d'aquí a tres anys, el 2015, s'aconsegueixi revertir la situació i que es tanqui amb un romanent de tresoreria positiu de 800.000 euros. En concret, es preveu que aquest any es redueixi el dèficit fins al set milions negatius, el 2013 es baixi fins als sis milions negatius i el 2014 es redueixi fins als 3,6 milions negatius.

Segons va concretar el regidor Manel Toro, la fórmula per aconseguir revertir aquests números és mantenir una puja d'ingressos d'entorn del 4% –l'IPC més un punt– i mantenir l'increment de despesa de només un 2%, de manera que la diferència entre ingressos i despeses sigui cada any positiu.

El pla de sanejament que va haver de fer l'Ajuntament de Figueres arran del dèficit acumulat es continuarà aplicant en paral·lel i es continua treballant per aconseguir crèdits per eixugar dèficit.

LES XIFRES

800.000
euros
és el resultat positiu amb què el pla d'ajust preveu que es tancarà el 2015. És un pla a tres anys per revertir els números negatius actuals.
9
milions d'euros
de dèficit ha acumulat en dos anys –2010 i 2011– l'Ajuntament de Figueres, una situació que es vol remuntar en tres anys.

Apujar el preu de serveis

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Figueres, Manel Toro, va apuntar ahir algunes de les fórmules que s'aplicaran per revertir la situació econòmica. Una és, segons va dir, la revisió de les taxes d'alguns serveis públics que ara mateix no cobreixen les despeses. En tot cas, ha precisat Manel Toro, no es farà una equiparació “automàtica” del que costa el servei i el que paga el consumidor per reequilibrar la situació deficitària del serveis, sinó que s'actualitzaran alguns preus, com ara els del transport públic i les piscines.

L'Ajuntament treballa amb altres mesures que consistirien també a usar sobrants d'inversions per eixugar dèficit i en la possibilitat de fer servir els fons de patrimoni del sòl per a inversions urbanístiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.