Administracions

Els pobles temen perdre la identitat si s'agrupen

Els alcaldes i alcaldesses consultats aposten per mancomunar serveis però s'oposen a la idea de fusionar-se i creuen que no s'estalviarà res

L'associació de micropobles demana ser escoltada

La posició és gairebé unànime. Els pobles petits gironins s'oposen frontalment a la fusió o l'agrupació de municipis per estalviar, un debat que la crisi econòmica que viu el país ha tornat a posar sobre la taula, anys després que l'informe Roca ho proposés. Entre els arguments en contra, quasi tots els alcaldes consultats per aquest diari –una trentena– coincideixen a destacar el temor a la pèrdua d'identitat i d'autonomia pròpies però també la sensació que la mesura no serviria per a estalviar econòmicament.

Les paraules estalvi, irrisori o zero són les més usades pels batlles. En aquest sentit, n'hi ha que encara van més enllà i asseguren que no són els municipis petits els que estan més endeutats sinó els més grans. “Aquest no és el problema principal del finançament dels municipis”, deia per exemple l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa.

Els alcaldes també coincideixen que el que sí que cal, i que de fet ja estan fent, és mancomunar serveis. I parlen de la possibilitat per exemple de compartir la figura del secretari municipal entre diversos municipis i també la de contractar de manera conjunta serveis com la neteja o les brigades de manteniment. Però, asseguren, una cosa és compartir serveis i l'altra és acabar perdent els serveis de proximitat, que defensen que és una de les coses més ben valorades pels veïns.

Només hi ha hagut un alcalde de tots els consultats, el d'Ullastret, que es planteja que potser caldrà fer-ho tenint en compte la situació actual, ja que creu que s'estalviarien costos. Això sí, també n'hi ha que apunten que, si es fa amb un debat profund i tenint en compte els casos concrets de cada municipi, potser se'n podria parlar.

Reunió amb el president

L'associació de micropobles de Catalunya representa només un 7% dels habitants de Catalunya, però una tercera part dels municipis i del territori del país. Una representació d'aquesta entitat, amb la presidenta, Maria Crehuet –alcaldessa d'Ordis– al capdavant, es va reunir amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

L'associació de micropobles va demanar al president que escoltin la veu dels pobles que es troben en aquesta situació a l'hora de prendre decisions. També li van traslladar algunes dels problemàtiques que afecten els pobles petits. Demanen un debat a fons tenint en compte el territori.

(Informació de Nuri Forns, Esteve Carrera, Ramon Estéban, Emili Agulló, Joan Puntí i Mar Vicente.)

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.