Administracions

Garraf

La fiscalia investiga el projecte de l'edifici d'oficines de l'Ajuntament de Sitges

Examina l'adjudicació, construcció i gestió de Sitges Reference per determinar si hi ha hagut irregularitats

El projecte ha generat un deute d'onze milions

La fiscalia de Barcelona ha obert diligències per investigar si es van produir irregularitats en el procés d'adjudicació, construcció i gestió de l'edifici d'oficines de lloguer Sitges Reference, on estan situats bona part dels serveis del consistori des del 2011. El ministeri públic va rebre a principi d'any tota la documentació relativa a aquesta operació urbanística de mans de l'Ajuntament, després que l'auditoria financera encarregada pel govern actual (CiU, el PP i els independents SGI i NH) revelés una desviació pressupostària de 2,3 milions en la construcció de l'edifici i un sobrecost del 40% en el lloguer anual de 500.000 euros que el consistori –tot i ser copropietari– ha de pagar a l'empresa promotora.

L'edifici Sitges Reference, impulsat per l'anterior govern del PSC i ICV, es va pensar per atraure empreses privades i donar guanys al consistori, però ha acabat generant un deute d'onze milions i s'ha convertit en un mal negoci per a unes arques municipals ja tocades per la crisi. La fiscalia està examinant la gran quantitat de documentació que li ha remès l'Ajuntament i disposa d'un termini legal de sis mesos –prorrogable en cas de necessitat– per anar-la desgranant i determinar si d'aquesta operació urbanística es deriven o no fets delictius. L'Oficina Antifrau de Catalunya també havia obert diligències per aquest cas, una investigació que ara queda paralitzada amb la intervenció de la fiscalia.

L'edifici Sitges Reference és propietat d'una societat homònima participada al 50% per l'empresa municipal Sitges Model XXI i per Altiare, l'antiga Proinosa, que va canviar de nom arran de la seva vinculació amb el cas Pretòria, la trama de corrupció política i urbanística amb epicentre a Santa Coloma de Gramenet. El consistori va forçar al desembre el concurs de creditors de la societat Sitges Reference i, al gener, va aprovar en un ple l'obertura de l'expedient de declaració de lesivitat del contracte d'arrendament de l'edifici, contracte que es va signar malgrat que l'interventor municipal va advertir que incomplia el pla de sanejament aprovat en el mandat anterior. El consistori ha revisat amb lupa tots els passos que va seguir l'anterior govern de Sitges i sospita que Proinosa va rebre un tracte de favor, ja que l'auditoria ha detectat que tenia projectat l'edifici dos mesos abans que es publiqués el concurs per adjudicar el solar.

LA XIFRA

500.000
euros
anuals ha de pagar el consistori per ser a l'edifici, un lloguer que estaria un 40% per sobre del preu de mercat.

LA DATA

21.02.2011
És el dia
que els primers serveis municipals traslladats a l'edifici Sitges Reference van obrir al públic a la nova seu.

Un complex frustrat per la crisi

El 2006 es col·locava la primera pedra de Sitges Reference, un complex d'oficines pensat per atraure empreses privades. Inaugurat en plena crisi, però, cap empresa s'hi va voler instal·lar. El consistori –copropietari i encapçalat llavors pel PSC i ICV– es va trobar amb un edifici buit que havia costat tretze milions i va optar per sufragar part del deute convertint-lo en seu municipal a canvi d'un lloguer. La situació de l'empresa mixta que el gestiona no va millorar i el govern actual va forçar el concurs de creditors a finals del 2011. Sitges Reference no pot pagar la hipoteca ni els serveis bàsics i els proveïdors volen solucions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.