Administracions

Una seixantena de municipis incompleixen la llei de comptes

El 6% dels ajuntaments encara han d'entregar els comptes del 2010, mig any després d'acabar-se el termini

Alguns han de lliurar els del 2008 i el 2009

Mig any després d'haver-se esgotat el termini legal per presentar els comptes a la sindicatura, finalitzat el 15 d'octubre passat, encara hi ha ajuntaments que no han complert la seva obligació. A hores d'ara hi ha 63 municipis (un 6,6% d'un total de 947) que no han entregat els comptes del 2010 a l'òrgan fiscalitzador del sector públic, i 39 més (un 4%) ho han fet de manera incompleta. Els ajuntaments que no han fet els deures estan incomplint la llei de la Sindicatura de Comptes aprovada el 2010 i, si no fos perquè el govern fa una interpretació flexible de la norma, s'arriscarien que se'ls retinguessin subvencions o transferències. Tot i això, cada cop són més els municipis que compleixen la seva obligació dins el termini establert i, de fet, l'abril de l'any passat el nombre d'ajuntaments que no havien presentat els comptes del 2009 s'elevava a 148 (un 15,6%).

Entre els municipis que encara han d'enviar els comptes del 2010 a la sindicatura hi ha capitals de comarca –Gandesa i Puigcerdà–, però la majoria són municipis petits i asseguren que la falta de personal és la principal dificultat amb què es troben. De fet, alguns d'aquests ajuntaments no han presentat tampoc els comptes del 2008 i el 2009.

És el cas d'Orpí, Bonastre, Massanes i Capellades. Tots, excepte l'últim, tenen menys de mil habitants. L'alcalde de Capellades, Marcel·lí Martorell (CiU), explica que el consistori no ha pogut aprovar els comptes generals des del 2005 perquè faltaven els comptes d'una empresa municipal, que no s'havien presentat des de llavors. “A principi de maig s'aprovaran ja definitivament els comptes generals des del 2005 fins al 2010 i els podrem entregar a la sindicatura”, afirma. Segons Martorell, ara que l'Ajuntament està al dia la voluntat és mantenir aquesta dinàmica per poder lliurar enguany els números dins de termini.

Per la seva banda, el nou govern de Gandesa (CiU i el PP) preveu presentar els comptes del 2010 durant els propers dies i, segons l'alcalde, el convergent Carles Luz, s'està treballant “per sanejar burocràticament i econòmicament” el consistori. L'actual govern de Calafell (CiU i el PP) atribueix el seu incompliment a un endarreriment tècnic relacionat amb la liquidació del 2010, que encara ha de passar pel ple, i manté que ha calgut prioritzar altres feines, com ara l'elaboració del pressupost del 2012.

L'alcalde de Roda de Berà, Pere Compte (CiU), confia que el municipi es posarà al dia en unes setmanes i apunta a la gestió de l'anterior govern socialista, que durant una part del mandat va fer tàndem amb el PP. “El juny passat, quan vam entrar a l'Ajuntament, la comptabilitat de gran part del 2010 no estava actualitzada”, critica Compte, que hi suma els problemes que els ha donat el nou programa de comptabilitat municipal. El consistori ja ha tancat els comptes del 2009 i el 2010, pendents de presentar, i treballa en el tancament dels del 2011.

Informació elaborada per

A. Palomares, L. Moreso i L. Sayavera

LA XIFRA

4
municipis
tenen pendent encara l'entrega dels comp-tes del 2008, el 2009 i el 2010 a la sindicatura.

Els números de Pallejà, bloquejats per la interventora

A l'Ajuntament de Pallejà estaven convençuts que els comptes del 2010 s'havien lliurat correctament a la Sindicatura de Comptes. La sorpresa va ser majúscula quan, a preguntes d'aquest diari, es van trobar els comptes en un calaix, bloquejats perquè la interventora municipal no els havia lliurat. Aquest és un capítol més de la rocambolesca situació que en els últims dies s'està vivint entorn de
la figura de la interventora, que està suspesa de sou i
feina arran d'un afer en què es barreja l'acusació de la interventora d'assetjament
sexual per part del gerent
i la denúncia de l'alcalde per injúries de la interventora
per haver-lo acusat de vo-
ler amagar el cas d'assetjament. L'interventor accidental lliurarà els comptes a
la sindicatura.

R.M.B.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.