Administracions

baix llobregat

Acord per retirar els residus de Santa Coloma de Cervelló

La immobiliària propietària dels terrenys haurà de pagar els 800.000 euros que costa netejar el solar de l'antiga Massó i Carol

S'han de retirar en sis mesos un total de 2.500 tones de químics

Els residus químics que neguitegen des de fa uns anys els veïns de Santa Coloma de Cervelló seran aviat història. L'Agència Catalana de Residus, l'Ajuntament i les empreses implicades van signar ahir un acord pel qual la propietària actual dels terrenys, la immobiliària Mar SLU, assumirà el cost de retirar els residus del solar, que és de 800.000 euros. El document el va subscriure també l'administrador concursal de Massó i Carol, l'empresa que va tancar les portes a finals del 2007 i va deixar als terrenys, situats a escassos 70 metres d'habitatges, prop de 2.500 tones de residus químics com ara sofre, formol i amoníac. A banda d'encarregar-se de la neteja, la immobiliària Mar SLU haurà de fer un estudi de l'estat del sòl per determinar si existeix contaminació que pugui afectar el terreny. Els residus, de 41 tipus diferents, estan envasats en 6.500 envasos i bidons. El tractament dels químics es farà en instal·lacions especialitzades. La neteja dels residus ha de començar durant els propers 30 dies i ha d'estar enllestida en un màxim de sis mesos.

L'alcalde del municipi, Gerard Segú, va destacar ahir la complexitat de la negociació perquè l'empresa que va dipositar els residus està en concurs de creditors i els terrenys de l'antiga fàbrica pertanyen a una immobiliària. També va valorar el paper que ha tingut la plataforma veïnal Prou Residus de Santa Coloma de Cervelló, que ha denunciat aquests anys la presència dels químics. Aquesta va manifestar al seu bloc la satisfacció per l'acord. El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, es va comprometre al seu torn a fer que casos com aquest no es repeteixin.

LA XIFRA

2.500
tones de residus químics
s'hauran de retirar de l'antiga Massó i Carol en un període màxim de sis mesos.

Denunciada per un delicte contra el medi ambient

Rosa M. Bravo

El 2008 l'Associació Catalana de Residus va requerir a Massó i Carol que retirés els residus i sanegés les terres presumptament contaminades. L'empresa no ho va fer i per aquest motiu se li van imposar tres sancions que sumaven 32.000 euros, que no va pagar. Aquesta quantitat està ara reclamada als jutjats. A més, la Generalitat va denunciar l'empresa, el 2009, per un delicte mediambiental amb l'agreujant de desobediència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.