Administracions

barcelonès

Trias alça la veu contra les retallades de CiU i del PP

L'alcalde de Barcelona alerta que la reducció en el pressupost estatal posa en risc les polítiques municipals d'ocupació

L'Ajuntament vol estalviar 400 milions anuals per fer inversions

La situació d'estabilitat i solvència financera en què es troba l'Ajuntament de Barcelona no pot ser un pretext que doni cobertura a les contínues retallades pressupostàries de les administracions superiors en les polítiques i els projectes que afecten la capital catalana. Aquest argument de queixa, que des de fa mesos els representants polítics de la ciutat formulen en veu baixa, ahir va ser verbalitzat de manera clara i rotunda per l'alcalde Xavier Trias, en el que va ser un toc d'atenció tant als governs de l'Estat com de la Generalitat.

Aprofitant un col·loqui organitzat pel fòrum agora@network, el batlle va ser especialment explícit a l'hora de tornar a criticar la dràstica reducció que els comptes de l'executiu estatal preveuen per a Barcelona. Una censura, però, de la qual tampoc es va escapar el govern d'Artur Mas. “Tothom ens treu diners, tant l'Estat com la Generalitat, i tot i que a Barcelona estem bé, si ens collen tant al final ens faran anar malament”, va exposar Trias, que té una llarga llista de desgreuges a la cartera. No en va, aquest any el consistori s'ha vist empès a augmentar la seva aportació pressupostària en diversos serveis bàsics –des d'escoles bressol fins a beques menjador i altres ajuts– per poder cobrir aquesta disminució de la resta d'institucions. Per reblar el clau, l'alcalde va voler exemplificar les conseqüències d'aquesta dinàmica en les polítiques municipals de foment de l'ocupació. “Si no esmenem el pressupost de l'Estat en aquest capítol, podem tenir un problema molt greu a Barcelona Activa”, va profetitzar, sense voler explicitar, però, si aquest vaticini es traduirà en una supressió dràstica de la borsa formativa o dels ajuts que presta aquest ens.

En aquest escenari tan dur, l'alcalde de la capital catalana va avançar que el consistori continuarà guiat per una política econòmica de rigor amb la perspectiva d'assolir el dèficit zero el 2012. “No gastarem ni un euro que no ingressem”, va indicar, i tot seguit va afegir que l'objectiu és assolir un nivell d'estalvi anual “de 400 milions d'euros”, que destinaran “a inversions”. I quines seran les prioritats? “L'economia productiva i el benestar de la gent”, va puntualitzar Xavier Trias.

Tot i aquesta recepta d'austeritat, el consistori no renuncia al “somni” d'urbanitzar un nou barri al front portuari, tot i que aquest projecte hagi rebut la reprovació majoritària de l'oposició. “Això no és una prioritat, és una actuació amb una previsió de 20 anys, i ja tindrem temps de posar-nos o no d'acord amb la resta de partits”, va concloure l'alcalde.

LES FRASES DE XAVIER TRIAS

Tothom ens treu diners, tant l'Estat com la Generalitat, i tot i que a Barcelona estem bé, si ens collen tant al final ens faran anar malament
No gastarem ni un euro més del que ingressem. Si ho fem així, tindrem uns 400 milions d'euros a l'any per poder-los destinar a inversions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.