Administracions

Programes individualitzats per als pobles sense pla d'ajust

Governació reitera que cap ajuntament farà fallida i dissenyarà una estratègia personalitzada per a una trentena de municipis

El principal problema és tornar a l'Estat els diners per a proveïdors

Primera reunió entre la Generalitat i la trentena de municipis catalans als quals l'Estat ha tombat el pla d'ajust obligatori que havien de presentar, arran del programa que els hauria de permetre pagar factures pendents a proveïdors. Durant la trobada, en què van participar representants dels departaments d'Economia i Governació, la Generalitat va reiterar als alcaldes la seva voluntat de no permetre que cap ajuntament faci fallida, com ja va advertir fa uns dies la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. Com es farà això? Donant-los una atenció personalitzada i guiant-los en el procés. Les característiques dels municipis als quals no s'ha acceptat el pla són molt diverses, així com la casuística que ha portat a la denegació. Segons va explicar Joan Cañada, director general d'Administració Local, hi ha dos grans grups de pobles: aquells en el cas dels quals els motius de la denegació no són precisos i per tant cal fer una anàlisi en profunditat, i els que es veu clar que no poden complir amb el retorn dels diners que l'Estat els deixa en un període de 10 anys com pretén l'administració espanyola.

“Les solucions han de ser diferents per a cada municipi; per tant, el que es farà és recollir tota la informació i analitzar-la cas per cas”, va explicar Cañada. Això no es traduirà en una aportació econòmica de la Generalitat. El que es farà serà donar les eines als municipis perquè es puguin dissenyar programes individualitzats que permetin que el Ministeri d'Administracions Públiques hi doni el vistiplau.

En aquest sentit, el responsable català d'Administració Local reconeix que els diners de l'Estat arribaran s'aprovi o no el pla d'ajust, però diu que el que s'ha d'analitzar és en quina situació deixa la mesura cada ajuntament. Segons ell, en una part de municipis la situació no serà problemàtica, però en altres serà “complicada” i s'haurà de reconduir. Això bàsicament voldrà dir buscar noves vies de finançament i també una negociació amb l'administració estatal.

L'estratègia a partir d'ara seran reunions individuals amb cada població. Durant aquesta setmana, els afectats hauran de trametre tota la documentació a Governació i a partir de la setmana vinent començaran les trobades bilaterals entre l'administració catalana i les locals. No es descarta que hi hagi consistoris als quals s'ha tombat el pla per problemes formals de la documentació presentada al Ministeri que posteriorment la puguin lliurar correctament.

LA FRASE

Les solucions que es puguin trobar per a uns municipis no serien vàlides per a altres
Joan Cañada
Direcció General d'Administració Local de la generalitat

El ball del nombre d'afectats

A hores d'ara, encara ningú sap del cert quants ajuntaments catalans han resultat afectats per la negativa estatal al seus plans d'ajust. Simplement es parla d'una trentena de poblacions, però ningú s'atreveix a confirmar-ho perquè ja s'han donat casos en què primer s'havien denegat i posteriorment s'han aprovat, com per exemple Cassà de la Selva. Per això des de la Generalitat es parla d'una trentena d'afectats, tot i que la setmana passada el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, els va xifrar en 39.

Entre els assistents a la trobada d'ahir hi havia els alcaldes de Sant Jaume dels Domenys –a la fotografia–, el d'Anglès i l'alcaldessa de Cunit. En tot cas, sí ha transcendit que el més gran no supera els 15.000 habitants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.