Administracions

barcelonès

Trias obre joc per aprovar el seu full de ruta de mandat

El govern de Barcelona dóna llum verd avui al document inicial del PAM

L'oposició aplanarà la seva primera ratificació conscient que la negociació real sobre el seu contingut tot just s'inicia ara

Després d'un període de tempteig amb els partits de l'oposició per calibrar les perspectives d'assolir un acord, l'executiu de CiU a l'Ajuntament de Barcelona farà avui el primer pas en ferm per tirar endavant el seu pla d'actuació del mandat (PAM). La comissió de govern del consistori té previst aprovar, en una reunió extraordinària, una primera proposta d'aquest document de caràcter estratègic que haurà de detallar les iniciatives a executar per l'Ajuntament fins al 2015. La redacció final i la lletra petita del text, però, s'haurà de concretar en una negociació política que a partir d'ara entra en la seva fase calenta.

Dimecres el PAM passarà un primer examen ja que haurà de ser ratificat, inicialment en la Comissió de Presidència. D'entrada tant el PSC com Unitat per Barcelona (UxB) preveuen abstenir-se a la votació, i el PP bascula entre una postura contrària o l'abstenció i ICV-EUiA sembla decantar-se pel no. Si es confirmés aquesta travessa, l'executiu de CiU passaria la prova i s'obriria un període ja reglat per perfilar els 10 plans sectorials d'actuació de cadascun dels districtes (PAD), juntament amb el PAM definitiu, que s'hauria de validar en el ple del proper mes d'octubre. En el cas, però, que l'equip de Trias no superés dimecres aquest primer escull, l'aprovació del pla entraria en una via morta.

Fonts del PSC han recalcat que la seva abstenció té com a propòsit no torpedinar el procés i facilitar les converses per intentar fer sorgir un acord que no serà fàcil. Malgrat que el nou líder dels socialistes, Jordi Martí, té interès a reforçar la imatge i un discurs d'oposició constructiva en un període econòmic difícil, hi ha diferències profundes amb CiU en qüestions cabdals com ara el model urbanístic de ciutat i les polítiques en matèria d'escoles bressol, per citar dos exemples paradigmàtics. El PSC, per tant, vendrà car el seu suport, una postura que ja ha despertat recels entre una part de l'equip de govern que tem que es topin amb un “no” final clamorós. En el cas d'UxB la predisposició és de diàleg, i presentarà més d'un centenar d'esmenes al document inicial, en matèries com ara la capitalitat, les polítiques d'ocupació, l'atenció a les persones i la participació.

Les lectures d'un acord amb el PSC

En un terreny com el de la política, tan procliu a les especulacions, el resultat de les negociacions del PAM es llegirà inevitablement en clau de futur. En el cas, ara mateix incert, que convergents i socialistes consumin el seu acostament amb una entesa, es posarien els fonaments perquè les dues formacions intentessin estendre el pacte als pressupostos del 2013. Un escenari que, automàticament, certificaria el distanciament del govern amb el PP, cada dia més assentat en el paper de fer oposició dura després que fa pocs mesos veiés frenada la seva aspiració d'entrar al govern local. Ara bé, al PSC també volen defugir qualsevol imatge o interpretació que pugui donar a entendre que s'està engendrant una sociovergència a Barcelona. Tant al grup municipal com a la trinxera de la federació socialista de la capital catalana s'emfatitza que una qüestió és arribar a enteses puntuals amb CiU en temes de ciutat, i una altra de molt diferent, a enteses estables. Quan toqui, per tant, el PSC mossegarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.