Administracions

Canvi d'imatge al Consell de la Selva després del cas Manga

transparència

Una memòria personalitzada per a cada ajuntament, visites a tots els alcaldes i nou disseny del web són part d'una campanya per fer més obert l'ens

El Consell Comarcal de la Selva ha endegat un seguit d'accions per fer arribar als 26 municipis de la comarca la feina que es fa i els serveis que es presten als pobles des del Consell. S'emmarca en una campanya per aconseguir “més transparència”, segons va explicar el president del Consell, Salvador Balliu.

L'engranatge per canviar maneres de fer al Consell i treure's de sobre qualsevol ombra de sospita ciutadana i política –encara que sigui a àmbit local– ja fa un temps que es mou, i s'ha accelerat des que Salvador Balliu va accedir a la presidència del Consell, ara fa dos mesos.

Forma part d'aquesta campanya la renovació del web del Consell –en la qual treballen els tècnics de la casa– per donar la màxima informació possible als usuaris. També s'està treballant en una memòria “a la carta” que es farà arribar a tots els ajuntaments als quals el Consell presta algun servei, explicant tot el que s'hi ha fet durant el 2012 i el seu cost. Altres mesures que s'han introduït són la creació d'una xarxa interna per als treballadors del Consell, de manera que sàpiguen quina agenda tenen els consellers i quins actes i quines feines tenen previstos. Aquesta transparència, doncs, no és només de portes enfora sinó que hauria de servir també perquè tot el personal del Consell estigués més informat del que passa al seu lloc de treball. Paral·lelament, Balliu està a punt d'enllestir una campanya que l'ha portat a entrevistar-se amb tots els alcaldes –en falten només 2– amb la finalitat de conèixer de primera mà com veuen els serveis que es presten des del Consell i si hi troben alguna mancança. “De moment ha estat molt positiu, els alcaldes aprofiten per comentar què creuen que faria falta, però la impressió és molt positiva”, va manifestar ahir Balliu.

El secret que s'allarga

Aquesta campanya, que en certa manera es podria batejar de neteja d'imatge, s'ha posat en marxa malgrat que el cas Manga està encara sota secret de sumari. De fet, el president del Consell va admetre ahir que fa setmanes que es comenta que s'aixecarà el secret de sumari, però no acaba mai de complir-se el pronòstic, fet que provoca una certa frustració. Mentrestant, tot el secret que envolta el cas i la lentitud de la investigació només han contribuït, en part, a esmorteir els rumors.

El fet de continuar sota sospita ha fet que en alguns ajuntaments els grups de l'oposició, sobretot, comencin a qüestionar el paper del Consell i a mirar-se amb lupa els serveis que presta. Bona part de la sospita neix de la relació de GRS Arc Local, l'empresa lloretenca que gestionava el cobrament de tributs, amb el Consell i els ajuntaments, que és a l'epicentre de la investigació.

LA DATA

9-4-2013
és el dia
que Salvador Balliu va accedir a la presidència del Consell Comarcal de la Selva

LA FRASE

Sabem que hi ha hagut un daltabaix però el cert és que no sabem què ha passat
Salvador Balliu
president del consell comarcal

Eurest i Serhs volen el menjador escolar de la Selva

El cas Manga va provocar canvis al Consell i fora del Consell. A dins, la dimissió de Robert Fauria, la marxa de Josep Valls, un canvi de lloc de treball d'un funcionari i una reestructuració d'àrees. A Sant Hilari hi va haver relleu a l'alcaldia –Fauria va deixar la política– i a Arbúcies, amb la dimissió de l'exregidor Josep Carrapiço i la implicació de l'exregidora d'Hisenda Carme Córdova, el cas encara cueja. L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, ha demanat insistentment la llista dels “beneficiats” pels deutes que va perdonar Córdova a familiars i amics. Finalment, després d'una reunió amb Balliu, va acceptar esperar que el bufet d'advocats que està estudiant si el Consell es pot desvincular de GRS presenti les seves conclusions.

Una altra conseqüència, molt més pràctica, és que es va congelar el concurs per a l'adjudicació del servei de menjador escolar a la comarca, un concurs que, de fet, tampoc s'havia deslliurat de polèmica. El mateix dia que els agents del servei de vigilància duanera van irrompre a la seu del Consell, s'havien d'obrir les pliques del concurs. Després de gairebé quatre mesos, i sense que acabi de resoldre's res, el Consell ha decidit tirar endavant el concurs i demà obrirà les pliques. S'hi han presentat dues grans empreses: Eurest (que ja tenia el servei) i Serhs. “Vam valorar la possibilitat de fer un concurs nou, però vam veure que aquest no és dolent, l'únic dubte és que el temps de concessió semblava llarg, perquè són vuit anys”, va dir Balliu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.